Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nikolić: Gradnja kanala Morava-Vardar uz podršku Kine


Tomisav Nikolić, ranije sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, kaže da ima podršku Kine za projekat

Predsednik Nacionalnog saveta Srbije za saradnju sa Kinom i Rusijom Tomislav Nikolić u ponedeljak je u razgovoru sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović istakao da nije odustao od ideje izgradnje kanala Morava–Vardar do grčke luke Solun.

Bivši predsednik Srbije je rekao da ima podršku Kine za taj projekat, ukoliko se s njim saglase Makedonija i Grčka, i dodao da će na tome raditi da zvaničnicima u Skoplju i Atini.

Nikolić je istakao da će vrlo brzo i Mihajlovićevoj, kao i Vladi Srbije, dostaviti novu studiju izvodljivosti tog projekta.

Kako je saopštilo Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Nikolić je rekao da to ministarstvo ima najviše poslova sa Kinom i Rusijom i da mu je želja da timskim radom sa Nacionalnom savetom tih poslova bude još i više.

Mihajlovićeva je rekla da je Srbija izabrana za centar za infrastrukturu svih projekata koji se sprovode između Kine i 16 zemlja centralne i istočne Evrope u okviru globalnog projekta "Jedan pojas, jedan put".

Ona je, navodi se u saopštenju, dobila podršku Nikolića za predlog da do kraja godine u Beogradu bude održan Samit ministara saobraćaja i infrastrukture Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.


XS
SM
MD
LG