Dostupni linkovi

EU neće forsirati ni Srbiju ni Kosovo oko ZSO


Dejvid Mekalister

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da pregovaranje o pristupanju Srbije Evropskoj uniji zahteva stalno kretanje prema boljim odnosima s Kosovom.

"Normalizacija odnosa bi trebalo da ide u korist državljana Srbije i Kosova i od suštinskog je značaja za očuvanje mira i stabilnosti u regionu", rekao je Mekalister u intervjuu za današnji Kurir i dodao da pozdravlja inicijativu predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o tom pitanju.

Na pitanje da li će i kako EU da pritisne Prištinu da osnuje Zajednicu srpskih opština Mekalister je rekao da "EU neće forsirati ni Srbiju ni Kosovo da preuzmu inicijativu".

"Beograd i Priština pregovaraju o budućim odnosima, dok ih EU olakšava. Održiva normalizacija odnosa neće nikad biti postignuta silom, već samo saglasnošću obe strane", kazao je Mekalister.

Na pitanje šta EU očekuje da Srbija preduzme kako bi ubrzala proces približavanja i da li je na kraju tog puta i Kosovo, Mekalister je rekao da "brzina pregovora zavisi od brzine reformi i usaglašavanja sa zakonima EU u Srbiji".

"U praksi, zemlja mora da ispuni kriterijume u svih 35 poglavlja, pre nego što se pregovori u odgovarajućim oblastima politike mogu zatvoriti", dodao je.

XS
SM
MD
LG