Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Premijer Islanda podneo ostavku


Rejkjavik, ilustrativna fotografija

Predsednik Islanda Gvidni Jouhaneson prihvatio je danas ostavku premijera Bjarnija Benediktsona koji je rekao da će novi izbori najverovatnije biti održani 4. novembra.

Vlada desnog centra Islanda, obrazovana pre devet meseci, raspala se juče pošto se povukao manjinski koalicioni partner, Centristička partija Svetla budućnost jer je premijerov otac pomogao jednom osudjenom pedofilu da očisti dosije kako bi opet mogao da se zaposli.

Jouhaneson sastao se danas sa Benediktsonom, a kasnije tokom dana će razgovarati sa liderima drugih stranaka.

Premijerov otac Benedikt Sveinson pomogao je osudjenom pedofilu Hjaltiju Sigurjonu Hauksonu ;da se prijavi za klauzulu u pravnom sistemu koja omogućava osobi koja je izdržala kaznu za težak zločin da "povrati čast" i ponovo traži posao.

Bjarni Benediktson je došao na vlast u januaru s koalicijom u kojoj su bili njegova Indipendistička partija, Reformska partija i centristi.

Njegova vlada je imala tanku većinu u parlamentu - 32 od 63 poslanika - posle izbora prošlog oktobra, koji su sazvani kada je prethodni premijer podneo ostavku posle protesta zbog njegove ofšor imovine, otkrivene u "Panamskim dokumentima".

XS
SM
MD
LG