Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Podgorici održan forum gradonačelnika 17 zemalja


Podgorica

Biznis forum "16+1" okupio je danas u Podgorici gradonačelnike glavnih gradova Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope (CIE) koji su potpisali deset sporazuma o saradnji i dogovorili se da naredni forum bude u Beogradu.

Potpisani sporazum o saradnji će predstavljati bazu za dalju promociju investicionih potencijala svih zemalja-učesnica u obrazovanju, industrijskoj proizvodnji, preradi, energetici, zaštiti životne sredine, saobraćajnoj infrastrukturi, turizmu i poljoprivredi.

Crnogorski premijer Duško Marković je na skupu rekao da će izgradnjom autoputa i povezivanjem Luke Bar sa ključnim koridorima i tržištima Srednje i Istočne Evrope Crna Gora postati jedan od saobraćajnih i logističkih čvorišta trgovinske razmene Evrope i Kine.

U okviru fourma je organizovan panel "Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta" gdje su učestvovali predstavnici šest opština - Pekinga, Beograda, Ljubljane, Sarajeva, Tirane i Podgorice.

Forum "16+1" pokrenut je na inicijativu Kine radi podsticanja njene saradnje sa 16 zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Estonija, Letonija, Litvanija, Madjarska, Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

XS
SM
MD
LG