Dostupni linkovi

Nema Noći vještica u Republici Srpskoj


Ministarstvo prosvjete Republike Srpske zabranilo je proslavu praznika Noći vještica na zahtjev sedam nevladinih orzanizacija. Sa druge strane, u javnosti se pitaju kako ovo Ministarstvo pored silnih problema u obrazovanju vidi jedan "maskenbal" kao gorući problem.

Noć vještica zabranjena je u školama i vrtićima u Republici Srpskoj jer, prema Ministarstvu prosvjete, nije propisana u Zakonu o praznicima. Tako u saopštenju navode da “stručnjaci smatraju kako obilježavanje ove manifestacije štetno djeluje na vaspitnu funkciju u sistemu vaspitanja i obrazovanja i nije u duhu sa tradicijom srpskog naroda”.

Na ovaj način je praznik koji se uglavnom obilježava u zemljama engleskog govornog područja, a svodi se na maskiranje djece, dubljenje bundeva i skupljanje slatkiša postao nepoželjan.

Iz organizacija koje sebe vide kao tradicionalističke i posvećene “porodičnom i vjerskom identitetu smatraju da ovaj praznik negativno utiče na djecu. Tako Predrag Adamović, predsjednik Srbskog sabranja “Baštionik”, u izjavi za medije kaže:

˝Vas ili mene niko ne obavezuje niti zabranjuje, a ponajmanje naša udruženja, da u svom domu obilježavamo Svetog Nikolu, Prvi maj ili Noć vještica. Ali ponavljam, u vaspitno-obrazovnim institucijama to ne može biti slučaj, jer zaista kada malo bolje razmislimo, to je velika šteta koju trpe najmlađi, naša djeca.”

Dok su razredi poluprazni, Ministarstvo se bavi maskenbalom
Dok su razredi poluprazni, Ministarstvo se bavi maskenbalom

Tradicionalisti tvrde i da Noć vještica slavi paganski kult smrti, te tako od malih nogu uči djecu, pod izgovorom igre, maskenbala i korpi slatkiša, sektaštvu i satanizmu kako bi ih naviklo na zlo.

Danijela, vaspitačica u vrtiću kaže da se djeci ne prezentuju nikakvi satanistički obredi niti se Noć vještica obilježava u vaspitno-obrazovnim ustanovama, izuzev možda nekog maskenbala koji se održavaju i za Novu Godinu ili neki drugi praznik.

Tako ona smatra da zabrana nečega što se i ne obilježava u prosvjetnim ustanovama, nije gorući problem kojim bi se trebalo baviti ovo Ministarstvo.

"Recimo loši uslovi u kojima se nalaze škole i vrtići, i sami vaspitači i nastavnici sa kakvim se sve problemima nose u svom radu, i umjesto da im se pomogne da svoj posao rade što bolje bavimo se nekim beznačajnim stvarima", kaže Danijela.

Da se ministarstvo bavi trivijalnim stvarima umjesto gorućim problemima smatara i Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana Banja Luka.

"Suštinski problem jeste da nama obrazovanje tone, da nemamo djece i da zatvaramo škole, a mladi odlaze upravo na taj zapad koji propagira 'te vrijednosti'", kaže Žolja.

Zatvaramo škole, a mladi odlaze upravo na taj zapad koji propagira te vrijednosti: Aleksandar Žolja
Zatvaramo škole, a mladi odlaze upravo na taj zapad koji propagira te vrijednosti: Aleksandar Žolja

Velizar Antić iz udruženja "Restart Srpska" pita se da li Ministarstvo prosvjete ima preča posla jer na njihove zahtjeve potkrepljene peticijom sa 6.500 potpisa još nije odgovorilo, zbog čega najavljuju nove proteste.

"Svi naši zahtjevi iz peticije i da se povećaju izdvajanja za kulturu i da se štampaju udžbenici na srpskom jeziku za djecu ometenu u razvoju i da se ograniči kupovina automobila za institucije su sve opipljivi zahtjevi na šta se Ministarstvo prosvjete oglušilo, i to na žalost govori o njima, o tome kakvo je to Ministarstvo", pojašnjava Antić.

I dok na univerzitetima nedostaje studenata, u školama koje se gase i urušavaju pod teretom vremena nema đaka, a Ministarstvo prosvjete duguje milione prosvjetnim radnicima za neisplaćene naknade, makar je vješticama ulaz u škole i vrtiće zabranjen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG