Dostupni linkovi

Juncker: Moguće pristupanje Srbije i Crne Gore u EU do 2025.


Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker

Predsednik Evropske komisije, Jean Claude Juncker, smatra da je moguće pristupanje Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju do 2025 godine.

Juncker je poslao pismo namere predsedniku Evropskog parlamenta, Antononiu Tajaniu i predsedavajućem Evropske unije, estonskom premijeru, Juri Ratasu.

U tekstu pisma se ocenjuje da su Crna Gora i Srbija vodeće zemlje u procesu pristupanja. Stoga je on prijem ovih zemlja u EU obuhvatio u inicijativama koje imaju perspektivu da se okončaju do 2025 godine.

”Strategija za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore, kao vodećih kandidata na Zapadnom Balkanu, sa posebnim naglaskom na vladavini prava, osnovnim pravima, borbi protiv korupcije i opštoj stabilnosti regiona”, stoji u Junckerovom pismu.

Junckerova prognoza u pismu, kao i otvaranje evropskih vrata Zapadnom Balkanu u predstojećem periodu predstavlja prvi put da šef Evropske komisije otvoreno govori perspektivi integracija zemalja regiona u EU.

Prilikom preuzimanja manadata, 2014 godine, Jean Claude Juncker je podvukao da u toku njegovog mandata (2014-2019) neće biti novih prijema u EU. Posle tog trenutka, on se više nije bavio temom mogućeg proširenja.

Pismo namere je poslato čelnicima evropskih institucija u paketu sa godišnjim Junckerovim govorom o stanju u Uniji.

Šef Evropske komisije je u tekstu izneo 10 prioriteta kako bi EU postala “jači globalni igrač”.

Medju prioritetima, Juncker je uvrstio novi podsticaj za radna mesta, rast i investicije, povezano jedinstveno digitalno tržište, efikasnu energetsku uniju sa politikom klimatskih promjena, pošteno unutrašnje tržište sa ojačanom industrijskom bazom, dublju i pravedniju ekonomiju,kao i monetarnu Uniju, balansiranu i progresivnu trgovinsku politiku kao i područje pravde i osnovnih prava zasnovano na međusobnom povjerenju.

XS
SM
MD
LG