Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija: Radnici 'Goše' prekinuli štrajk


Protest radnika pred Vladom Srbije

“Štrajkački odbor fabrike šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke doneo je danas odluku o prekidu štrajka, a radnici će sutra obnoviti proizvodnju, kaže za Radio Slobodna Evropa Milan Vujičić predsednik odbora.

Odluka o prekidu štrajka, koji je trajao preko pet i po meseci doneta je, nakon što su kupci “Gošinih” proizvoda svim zaposlenima isplatili prvu tranšu u iznosu od 30.000 dinara ( oko 250 eura).

Pored toga, sa rukovodstvom fabrike je dogovoreno da se od prodaje postolja za vagone i putničkih vagona namire sva ostala potraživanja radnika.

Bivši vlasnik “Goše” ostao je dužan radnicima za neisplaćene zarade preko 600.000 dinara pojedinačno, zbog čega su zaposeni stupili u štrajk 28. marta, tražeći pored toga i povezivaje radnog staža kao i overu zdravstvenih knjižica.

Tokom štrajka radnici su u više navrata blokirali prugu Beograd - Niš na međunarodnom železničkom koridoru 10, protestovali ispred lokalne skupštine, a jednom su protestovali i ispred Vlade Srbije u Beogradu.

Fabrika šinskih vozila “Goša” privatizovana je 2007. godine, kada ju je kupila slovačka kompanija ŽOS Trnava, a u martu ove godine prodata je kiparskoj kompaniji “Lisnard”.

XS
SM
MD
LG