Dostupni linkovi

Darmanović: Za CG pitanje demarkacije sa Kosovom je završeno


Srđan Darmanović, crnogorski ministar vanjskih poslova
Srđan Darmanović, crnogorski ministar vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović izjavio je da je za službenu Podgoricu pitanje demarkacije sa Kosovom završeno.

"Imamo jako dobre odnose sa Kosovom i ne sumnjamo da će se tako nastaviti. Za Crnu Goru ovo pitanje je završeno i nećemo se više na to vraćati. Vjerujemo u demokratski kapacitet institucija u Kosovu i strpljivo ćemo čekati konačno rješenje razgraničenja sa Kosovom", naveo je Darmanović na Građanskom satu koji organizuje Centar za demokratsku tranziciju (CDT.)

Crna Gora i Kosovo su ugovor o razganičenju potpisale avgusta 2015. godine u Beču .

Na zahtjev bivše predsjednice Kosova Atifete Jahjage, međunarodna ekspertska grupa je utvrdila da je demarkacija izvršena prema međunarodnim standardima.

Drmanović je kazao da Crna Gora Hrvaskom ima neka otvorena pitanja – pitanje Prevlake, ali da privremeni sporazum jako dobro funkcoiniše.

"Priželjkujemo da to riješimo bilateralnim putem, ako ne idemo na međunarodne mehanizme koji su poznati. Moramo vjerovati u mehanizme međunarodnog prava. Ovo pitanje neće ugroziti naše odnose", rekao je Darmanović.

Također je kazao da crnogorski politički odnosi sa Rusijom nisuna tako visokom nivou.

"Ekonomski, stvari ne stoje tako loše. Vjerujemo da će se odnosi popravljati vremenom. Crna Gora nije prijetnja Rusiji. Mi imamo pravo da donosimo odluke o svojoj budućnosti. Želimo da se naš put shvata i poštuje", kazao je Darmanović a prenosi portal Analitika.me.

XS
SM
MD
LG