Dostupni linkovi

U Zagrebu umro Slavko Goldstein


Slavko Goldstein na promociji knjige "Tito" u Zagrebu u junu 2015.
Slavko Goldstein na promociji knjige "Tito" u Zagrebu u junu 2015.

U Zagrebu je u osamdeset i devetoj godini umro Slavko Goldstein, publicist i povjesničar, autor i urednik mnogobrojnih knjiga, te jedan od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca.

Rođen je 1928. godine u židovskoj porodici Ive i Lee Goldstein, a Slavko Goldstein rođen je kada se obitelj na proputovanju našla u Sarajevu. Djetinjstvo je proveo u Karlovcu.

Odmah na početku rata njegov otac je odveden u zarobljeništvo, a uskoro je ubijen. Slavko, još uvijek dječak, s majkom i bratom uskoro će se pridružiti partizanima. Većinu rata Goldstein provodi u partizanima, a nakon rata neko vrijeme živi u tek uspostavljenom Izraelu.

U Zagrebu je studirao književnost i filozofiju. Radio je i kao novinar, te u Jadran filmu, a bio je jedan od osnivača Vjesnika u srijedu i urednik Vjesnika.

Zajedno sa bratom pokrenuo je krajem osamdesetih inicijativu za osnivanje HSLS-a, prve hrvatske političke stranke kojoj je u početku bio i predsjednik.

Nakon njega stranku preuzima Dražen Budiša, a Goldstein je bio predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije židovske vjerske zajednice Beth Istrael.

Bio je među onima koji su se žestoko protivili da se krivotvori povijest, ali i koriste fašistički simboli u modernoj Hrvatskoj, među kojima je i ustaški pozdrav Za dom spremni.

Slavko Goldstein je bio čest sugorovnik Radija Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG