Dostupni linkovi

Vučić: Od oktobra nova faza dijaloga o Kosovu


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

“Kosovo je suština naše političke sadašnjosti i budućnosti” rekao je u obraćanju javnosti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Najavio je da od oktobra kreće nova faza dijaloga Srbije i Kosova.

On je iskazao zadovoljstvo što su do sada mnogi izneli svoje mišljenje i rekao da sada treba institucionalizovati dijalog. Pozvao je civilni sektor da i oni organizuju dijalog o pojedinim pitanjima. U organizovanju skupova biće uključena i Vlada Srbije.

“Uvek sam govorio da nećemo priznati nezavisnost Kosova” kazao je Vučić i dodao da će javnosti biti dostupan izvještaj o dosadašnjim pregovorima s Kosovom, što je postignuto, odnosno što se radilo u protekle tri godine, kao i svi državni potezi od 2001.

Vučić je rekao da nije uticao na odluku Srpske liste o ulasku u Vladu Kosova, ali da podržava njihovu odluku.

Predsednik Srbije ponovio je da je za Beograd kosovski premijer Ramuš Haradinaj "optuženi ratni zločinac i da će Srbija i dalje tražiti pravdu".

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da neće ići na Paradu ponosa koja se održava 17. septembra, ali da će paradi prisustvovati premijerka Ana Brnabić i nekoliko ministara iz Vlade Srbije.

Vučić je ocenio da je Srpska lista donela "mudru odluku" jer će, kako je rekao, "biti u mogućnosti da se izbori za nešto bolje" za srpski narod na Kosovu.

"Hvala Vam jer Vi i vaša deca čuvate Srbe na Kosovu i Metohiji i borite se za svoja ognjišta", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, prvi put od 1999. godine albanske partije nemaju apsolutnu većinu u kosovskom parlamentu, a Vlada Kosova je formirana zahvaljujući Srpskoj listi.

Vučić je rekao da odnos države Srbije prema Haradinaju nije promenjen, i da je on "optuženi ratni zločinac". Naveo je da su pred Srpskom listom bile još dve mogućnosti, od kojih je jedna da ne podrži nikoga, a druga da izazove nove izbore na Kosovu.

"Na novim izborima Samoopredeljenje ili Haradinaj bi verovatno dobili više ili manje glasova, a za neformiranje vlade bi bili krivi Srbi", ocenio je predsednik Srbije.

Naveo je i da je treće opcija za Srpsku listu bila da podrži pokret Samoopredeljenje koji se, sa svojim osnivačem Aljbinom Kurtijem, "otvoreno zalaže za stvaranje Velike Albanije", ali to je, po njegovim rečima, za Srpsku listu biilo neprihvatljivo.

Vučić je pročitao reagovanje kosovskih političara koji su opozicija Haradinajevoj Vladi, i koji navode da je, zahvaljujući Srpskoj listi, formirana Vlada Kosova i da od te liste i zavisi.

"Zašto o tome ne pričaju oni koji kritikuju iz beogradskih kafića?", zapitao je Vučić.

XS
SM
MD
LG