Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja: Nove sankcije UN-a su 'zločinačke'


Kim Jong-Un prilikom "proslave" zbog testiranja nove bombe
Kim Jong-Un prilikom "proslave" zbog testiranja nove bombe

Sjevernokorejski ambasador ocijenio je danas "zločinačkim" nove sankcije koje je Vijeće sigurnosti UN jednoglasno usvojio protiv njegove zemlje na inicijativu SAD, i upozorio Washington.

"Mjere koje će poduzeti Demokratska Narodna Republika Koreja, nanijeti će Sjedinjenim Državama najveću bol koju nisu do sada iskusili u svojoj povijesti ", rekao je danas sjevernokorejski ambasador Tae Song Han na skupu o razoružanju u Ženevi.

On je rekao da je Sjeverna Koreja spremna upotrebiti "sva moguća sredstva" kao odgovor na te sankcije.

Osma serija sankcija, koju su odobrile i Kina i Rusija, zemlje koje najviše podržavaju Sjevernu Koreju, ima za cilj da kazni tu zemlju zbog nuklearne probe izvedene 3. septembra.

Sankcijama koje su svaki put oštrije UN se nada da će natjerati Pjongjang da pregovara o svojim nuklearnim i balističkim programima.

Vijeće sigurnosti UN jednoglasno je usvojilo rezoluciju kojom se SjevernojKoreji poslije šeste nuklearne probe dodatno pooštravaju sankcije.

Za SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Italiju, usvojena rezolucija je veoma "solidna", "uravnotežena" i omogućava UN da potvrde "jedinstvo" i "odlučnost", prenjele su jutros agencije.

XS
SM
MD
LG