Dostupni linkovi

Odbijen zahtjev Gruevskog za dodatnim tjelohraniteljima


Centar Skopja
Centar Skopja

Makedonska policija odbila je zahtjev lidera najveće opozicone stranke VMRO DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog da dobije 20 tjelohranitelja, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski.

Na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada, Spasovski je rekao da, prema procjenama, ne postoje bezbjednosne prijetnje za Gruevskog i njegovu porodicu i da će zato bivši premijer ostati ne dosadašnjih šest tjelohranitelja.

"Napravljene su analize i procjene i s obzirom na to da njegovo obezbjeđenje nije prijavilo do sada nikave prijetnje Gruevskom i njegovoj porodici, ocijenili smo da se taj zahtjev ne treba prihvatiti ", rekao je Spasovski.

Gruevski je u julu tražio da umjesto šest tjelohranitelja koji se brinu o njemu kao bivšem premijeru, dobije dodatnih 20, jer dobija prijetnje smrću.

U zahtjevu je Gruevski naveo da je bio premijer skoro 10 godina u turbulentnom periodu, da je sada poslanik u parlamentu i predsjednik najveće opozicione stranke, kao i da dodatne tjelohranitelje traži na neodređeno vrijeme "sve dok su u opasnosti njegov život i lični integritet".

Prema agenciji Makfaks, Gruevski je dok je bio na vlasti od 2006. do 2016. imao 78 tjelohranitelja, a poslije promene vlasti i dolaska Spasovskog za ministra policije, ima šest tjelohranitelja kako to određuje zakon.

XS
SM
MD
LG