Dostupni linkovi

Vučić i Đijendžu za bolje odnose Srbije i Kine


Meng Dijandžu i Aleksandar Vučić u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa specijalnim izaslanikom predsednika Kine Menga Đijendžua, članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije i sekretarom Centralne komisije za političke i pravne poslove, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Vučić je istakao je da Srbija sebe smatra iskrenim prijateljem Kine i zahvalio na prijateljstvu i poštovanju koje Kina pokazuje prema Srbiji.

On je naglasio da su bilateralni politički odnosi izvanredni, a ekonomski svakodnevno napreduju. Predsednik Vučić izrazio je zahvalnost što je Železaru Smederevo preuzela kineske kompanije HBIS i što se Železarom uspešno upravlja i posluje.

"Postoje zajednički interesi za unapređenje saradnje u oblasti bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminala i Srbija će u tome biti ozbiljan partner", istakao je predsednik Srbije.

On je izrazio nadu da, bez obzira na to što se Samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (Samit "16+1") održava ove godine u Budimpešti, Srbija očekuje premijera Kine LI Kećanga da otvori početak radova na izgradnji pruge Beograd - Budimpešta, što će biti vrhunac saradnje dveju zemalja u oblasti infrastrukture.

Specijalni izaslanik predsednika Kine Meng Đijendžu je istakao da se odnosi Srbije i Kine razvijaju na dobrobit oba naroda.

"Prijatelji smo koji dele i dobro i zlo. Naši odnosi su izdržali sva iskušenja i promene na medjunarodnoj političkoj sceni", istakao je Đijedndžu.

On je preneo pozdrave predsednika Kine Si Djipinga i naglasio da veruje u još svetliju budućnost Srbije pod rukovodstvom predsednika Vučića, navedeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG