Dostupni linkovi

Reporteri bez granica kritikovali Erdogana


Sa jednog od protesta zbog hapšenja novinara Cumhuriyeta
Sa jednog od protesta zbog hapšenja novinara Cumhuriyeta

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres - RSF) optužila je u ponedjeljak predsjednika Turske, Recepa Tayyipa Erdogana da pokušava da ugasi glavni opozicioni dnevni list u zemlji i uguši slobodne medije, u vrijeme suđenja novinarima tog dnevnika.

Generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire ocenio je da slučaj protiv lista Cumhuriyet predstavlja "ruganje pravdi".

"Erdogan je uspeo da uguši pluralizam i slobodnu štampu u toj zemlji. Preostalo je samo nekoliko slobodnih medija i moramo da ih odbranimo", izjavio je Deloire za agenciju AP ispred zatvora u predgrađu Istanbula, gde je pritvoreno pet zaposlenih iz Cumhuriyeta.

Među njima je i glavni urednik Murat Sabuncu i kolumnista Kadri Gursel, koji su u zatvoru skoro godinu dana, kao i istraživački novinar Ahmet Sik.

Ispred zatvorske sudnice danas su se okupili zaposleni u Cumhiriyetu i oni koji ih podržavaju, držeći u rukama novine na čijoj naslovnoj strani piše "Želimo pravdu".

Tužilaštvo je podiglo optužnice protiv 19 zaposlenika ovog lista zbog navodnog "sponzorisanja terorističkih organizacija", uključujući kurdske pobunjenike i mrežu muslimanskog sveštenika Fetullaha Gulena, koga Ankara smatra odgovornim za neuspjeli puč prošle godine.

Optuženima prijete kazne od sedam do 43 godine zatvora.

Poslije pokušaja državnog udara uhapšeno je više od 50.000 ljudi, a kritičari tvrde da je taj period iskorišćen za obračunavanje s opozicijom i kritičarima, uključujući novinare, aktiviste i poslanike, profesore, akademike, sudije, tužioce, policajace i vojnike.

XS
SM
MD
LG