Dostupni linkovi

Nasilje i diskriminacija problemi LGBT zajednice u Srbiji


Izložba "Tolerancija" na "Nedelji ponosa" u Beogradu, Kalemegdan, 11. septembar 2017.
Izložba "Tolerancija" na "Nedelji ponosa" u Beogradu, Kalemegdan, 11. septembar 2017.

Nasilje nad LGBT populacijom i diskriminacija i dalje su glavni problemi ove zajednice u Srbiji, saopšteno je na otvaranju Nedelje ponosa u Beogradu.

„Prajd je i dalje važan jer gotovo četvrtina pripadnika LGBT zajednice u Srbiji kaže da su bili žrtve fizičkog zlostavljanja i napada. A 72 odsto njih kaže da je bilo žrtva vređanja, verbalnih napada i ostalih maltretiranja. Veoma je važno da skrenemo pažnju da ovi problemi i dalje postoje i da zahtevamo da budu hitno rešeni,“ rekao je Goran Miletić, jedan od organizatora beogradske Parade ponosa.

Nedelja ponosa, koja se u nedelju 17. septembra završava šetnjom centrom Beograda, počela je na Kalemegdanu izložbom plakata pod nazivom „Tolerancija“, na kojoj je prikazano tridesetak radova najuticajnijih grafičkih dizajnera današnjice.

Slavimir Stojanović, jedan od autora, rekao je da je zajednička poruka „poštovanje različitosti“.

„Tolerancija i prihvatanje različitosti moraju da postanu deo obrazovanja i vaspitanja. Jer živimo u svetu gde se sve više radi na podelama, a sve manje na spajanju ljudi,“ naveo je Stojanović.

Tokom Nedelje ponosa, od 11. do 17. septembra, u Beogradu će biti održan niz tribina, predavanja, izložbi i projekcija filmova o LGBT pravima.

XS
SM
MD
LG