Dostupni linkovi

Tužilaštvo KS: Uhapšen bjegunac Amel Sejfović


Ilustracija

Bjegunac za kojim se intenyivno tragalo u BiH, Amel Sejfović uhapšen je u ponedjeljak u akciji SIPA-e i MUP-a KS-a, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Prilikom akcije hapšenja odbjeglog zatvorenika Sejfovića povrijeđena su dva pripadnika MUP- KS, potvrdio je dežurni ljekar Hitne pomoći Visoko za Klix.ba.

Pripadnici MUP-a KS su zadobili lakše tjelesne povrede, ali su zbog daljeg ukazivanja pomoći prebačeni na Urgentni blok Opće bolnice Abdulah Nakaš.

Policija je danas na lokalitetu između Visokog i Kiseljaka, uhvatila Sejfovića koji je prethodnih nekoliko dana bio u bijegu.

U selu Grajana je prethodno bila locirana koliba u kojoj se krio naoružani bjegunac Sejfović.U kolibi je pronađena i Sejfovićeva odjeća. Akciju su proveli pripadnici SIPA-e koji pružaju pomoć kolegama iz MUP-a KS-a, te je zbog toga angažirana specijalna jedinica.

Odbjegli Sejfović je 3. septembra iskoristio vrijeme šetnje i boravka u zatvorskoj ambulanti za bjeg, a u dijelu zatvora gdje se dešavao incident bila su prisutna dva zatvorska čuvara. U jednog od zatvorskih čuvara Sejfović je uperio pištolj i naredio čuvarima da otvore vrata, a potom je počeo pucati po zatvoru.

Ukupno deset osoba je uhapšeno zbog sumnje da su pomogli Sejfoviću pri bjekstvu iz KPZ-a, od čega su četiri osobe zaposlenici ove institucije. Za šest osoba je određen jednomjesečni pritvor.

Amel Sejfović je u zatvoru bio zbog optužbi za pljačku Raiffeisen banke u sarajevskom naselju Ilidža 5. novembra 2015. godine kada je prilikom pucnjave smrtno stradao biciklista Kemo Bašić.

U optužnici koja je potvrđena 28. aprila 2016. godine u Tužilaštvu KS-a, a kojom se Sejfović tereti za najteža krivična djela ubistva, pokušaja ubistva i oružane pljačke,navodi se kako su pljačku isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović.

Prilikom pljačke banke na Ilidži, Sejfović i ostali su udarali radnike, te su ih natjerali da otvore sefove iz kojih su uzeli oko 300 hiljada maraka. Zbog toga su nekoliko dana prije akcije kupili automobil i pancire.

XS
SM
MD
LG