Dostupni linkovi

Međunarodna zajednica: Jačati institucije Kosova i sprovoditi neophodne reforme


Zastava Kosova i EU, Priština, arhiv

Formiranje institucija na Kosovu, nakon nekoliko nedelja političke neizvesnosti, predstavlja veoma važan korak, navodi se u zajedničkom saopštenju Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Specijalne predstavnice EU, EULEKS-a i šefova misija EU o formiranju institucija na Kosovu.

"Kosovo se suočava sa mnogim teškim izazovima, uključujući korupciju i slabu vladavinu prava, visoku nezaposlenost i nizak nivo obrazovnog sistema. To su ozbiljne prepreke za razvoj privrede, privlačenje održivih investicija i stvaranje mogućnosti zapošljavanja za ljude. EU želi da Kosovo uspe i poziva političke lidere da se fokusiraju na svakodnevna pitanja koja su važna za ljude", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da EU poziva novoformiranu vladu da odmah počne da radi na jačanju institucija i sprovođenju neophodnih reformi, posebno o vladavini prava, borbi protiv korupcije i poboljšanju ekonomije, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, Agendom evropskih reformi i drugim relevantnim sporazumima EU i Kosova.

"Od presudnog je značaja da politički lideri ozbiljno shvate ove izazove i deluju efikasno u najboljem interesu naroda Kosova. Oni na vlasti imaju primarnu odgovornost da jačaju vladavinu prava, kroz reformu pravosudnog sistema u skladu sa najboljim evropskim standardima", dodaje se.

Od ključne je važnosti, ističe se u saopštenju, da Kosovo ispuni preostale uslove za liberalizaciju viznog režima tako što će napredovati u Sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i preduzimanjem mera protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"EU očekuje da nova vlada igra aktivnu i konstruktivnu ulogu u regionu i da sarađuje sa Beogradom kako bi osigurala kvalitetan napredak u dijalogu Prištine i Beograda. Sporazumi postignuti u ovom kontekstu moraju biti u potpunosti implementirani", stoji između ostalog u saopštenju.

Kao što je prošle sedmice ponovila visoka predstavnica Federika Mogerini, Kosovo ima evropsku perspektivu, navodi se.

"Ljudi na Kosovu žele i zaslužuju iste mogućnosti, iste zaštitne mere i prava kao i svi građani naših zemalja. Od presudnog je značaja da Kosovo nastavi da napreduje na svom evropskom putu. Kosovo nema vremena za gubljenje. Kosovski lideri moraju pokazati odgovorno rukovodstvo i ispuniti očekivanja građana", ističe se u zajedničkom saopštenju.

Istovremeno, Ambasada Sjedinjenih Država na Kosovu pozdravlja konstituisanje Skupštine i formiranje vlade, te čestita predsedniku Skupštine Kadriju Veseljiju, premijeru Ramušu Haradinaju, kao i novoizabranim državnim zvaničnicima i ministrima.

"Nadamo se saradnji sa novom Vladom kako bi unapređivali razvoj Kosova za dobrobit svih građana. SAD nastavljaju da podržavaju Kosovo na putu ka evroatlantskim integracijama, jačanju vladavine zakona, poboljšanju ekonomskog razvoja i normalizacije regionalnih odnosa", kaže se u saopštenju Ambasade.

Građani traže, navodi se, da državne institucije koje rade za njih, vladuju čistih ruku, a da rukovodstvo mora da preduzme odlučne mere da bi unapredilo interese i blagostanje Kosova i svih građana ove zemlje.

"Pozivamo sve kosovske vođe – u vladi i u Skupštini, uključujući opoziciju – da ispoštuju svoje birače prihvatanjem ovih principa", navodi se u saopštenju američke ambasade na Kosovu.

XS
SM
MD
LG