Dostupni linkovi

Irma se približava Floridi, u toku hitna evakuacija


U Džordžiji je naređena evakuacija 540.000 ljudi

Uragan Irma približava se američkoj saveznoj državi Floridi, a jaki vetrovi stigli su do juga, saopštila je danas američka Nacionalna meteorološka služba.

Oko 6,3 miliona ljudi, od oko 21 milion stanovnika Floride, pozvano je da se hitno evakuiše, a guverner Floride Rik Skat (Rick Scott) apelovao je na sve koji nisu napustili poluostrvo da to odmah urade. U suprotnom, kako je rekao, ostaju na sopstveni rizik, jer postoji mogućnost da ni spasilački timovi neće moći do njih.

"Morate da odete, ne noćas, ne za sat, odmah", rekao je Skat danas na konferenciji za medije. “Vaše domove možemo ponovo izgraditi, ali vaše živote ne “, poručio je, istakavši da Floridi preti katastrofa kakvu ta država nije do sada videla.

On je naveo da se tokom oluje očekuje talas do 4,5 metra visine u nekim oblastima duž zapadne obale Floride.

Centar oluje jutros je bio oko 365 kilometara južno od Majamija, a poslednja prognoza je da će se oluja do sutra ujutru približiti arhipelagu ostrvaca kod Floride, dok će do jugozapadne obale poluostrva stići do ponedeljka.

U Džordžiji je naređena evakuacija 540.000 ljudi.

Uragan Irma pogodio je ostrva kod severoistočne obale Kube. Kasno sinoć doneo je snažne vetrove i jaku kišu na kubanski arhipelag Kamagvej i preti obližnjim priobalnim gradovima i selima, prenosi BBC.

Ovo je prvi put posle više decenija da je uragan te kategorije pogodio Kubu.

Pošto je uragan promenio pravac, ostrva Bahami ostala su uglavnom pošteđena nevremena.

XS
SM
MD
LG