Dostupni linkovi

Preminuo glumac Ljubiša Samardžić


Slavni glumac Ljubiša Samardžić preminuo je u Beogradu u 81. godini posle teške bolesti.

Poslednji put se pojavio u javnosti 30. marta u Domu omladine na otvaranju 64. Martovskog festivala - beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, gde je prikazano njegovo poslednje ostvarenje “Panta rei”.

Sa Julom Brinemom u "Bici na Neretvi"
Sa Julom Brinemom u "Bici na Neretvi"

Rođen je 19. novembra 1936. u Skoplju u porodici rudara. Studirao je najpre pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Debitirao je 1961. godine u filmu "Igre na skelama".

Ostvario je više od 70 filmskih i televizijskih uloga, a krajem devedesetih počeo je i da režira. Mnogi ga znaju po nadimku Smoki, koji je dobio zbog uloge mladića Smokija u filmu “Peščani grad” 1962. godine.

Ostaće, između ostalog, upamćen po ulogama u filmovima i serijama Vruć vetar, Kuda idu divlje svinje, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Bitka na Neretvi, Jutro, Bombaši, Rad na određeno vreme i mnogim drugima.

Dobio je mnogobrojna priznanja: od Zlatnog lava 1967. na Filmskom festivalu u Veneciji za ulogu u filmu "Jutro", tri puta je osvajao Zlatnu arenu u Puli,kao i Gran pri na Fimskim susretima u Nišu za ulogu u “Vrućem vetru”. Prvi je glumac kome je pripala nagrada AVNOJ-a, dobio je i nagradu Pavle Vuisić za životno delo, a nagrađivan je i kao režiser.

XS
SM
MD
LG