Dostupni linkovi

Kosovo: Sutra najavljena vanredna sjednica Skupštine za formiranje Vlade Kosova


Skupština Kosova
Skupština Kosova

Vanredna sednica za izbor nove Vlade Kosova održaće se u subotu u 16 časova na zahtev 45 poslanika, odlučeno je na sastanku predsedništva Skupštine Kosova u petak posle podne.

Predsednik Skupštine, Kadri Veselji, izjavio je da su pred Kosovom veliki zadaci na kojima mora užurbano da se radi.

Mandatar za formiranje vlade je Ramuš Haradinaj ispred koalicije PAN (Demokratska partija Kosova, Alijansa za buducnost Kosova i Inicijativa za Kosovo) i Alijanse novo Kosovo Behdžeta Pacolija.

Očekuje se da će mu podršku pružiti i poslanici iz redova manjinskih zajednica. Svi oni ukupno broje 62 glasova, a za izbor vlade potreban je 61.

U međuvremenu, pre sednice Skupštine, poslanici Srpske liste sastaće se u Beogradu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem a radi, kako su rekli, konsultacija.

Mandatar za novu vladu Ramuš Haradinaj izjavio je ranije u petak da se još uvek radi na izboru vladinog kabineta, te istakao da je otvoren za saradnju sa Srpskom listom, kao i sa ostalim zajednicama.

„Imamo korektnu komunikaciju ali ne mogu reći da još uvek ima nekog epiloga“, kazao je Haradinaj.

Ukoliko se Haradinajeva vlada izabere, u opoziciji ostaju pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova odlazećeg premijera Ise Mustafa koji broje 58 poslanika. Skupština Kosova je konstituisana u četvrtak.

XS
SM
MD
LG