Dostupni linkovi

BiH: Oslobođeni krivice za zločin nad Srbima u Kladnju


Sud BiH
Sud BiH

Sud BiH oslobodio je sedmoricu optuženih za ratni zločin nad srpskim civilima na području Kladnja počinjen od maja 1992. do jula 1993. godine.

Oslobođeni su Safet Mujčinović, Selman Busnov, Nusret Muhić, Zijad Hamzić, Ramiz Halilović, Nedžad Hodžić i Osman Gogić.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe. Vijeće je donijelo odluku da se optuženima ukidaju mjere zabrane putovanja.

Kako je navedeno u optužnici, Mujčinović je bio komandir Stanice policije /SP/ u Stuparima, Busnov načelnik Stanice javne bezbjednosti /SJB/ u Kladnju, Hamzić komandir čete Teritorijalne odbrane /TO/ Stupari, a kasnije i komandant bataljona Teritorijalne odbrane Stupari, dok je Halilović bio aktivni policajac i komandir Odjeljenja Vojne policije u Stuparima.

Optužnica ih tereti da su od maja 1992. godine do druge polovine jula 1993. godine učestvovali u zatvaranju srpskih civila, nečovječnom postupanju prema njima, premlaćivanju i nanošenju teških tjelesnih povreda, oduzimanju prava na pravično suđenje, uskraćivanju ljekarske pomoći bolesnima i drugim nečovječnim djelima i različitim oblicima zlostavljanja civilnog stanovništva u mjestu Stupari.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković rekla je da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati krivicu optuženih za zatvaranje i nečovječno postupanje prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti, prenosi Birn.

XS
SM
MD
LG