Dostupni linkovi

Zeman: Islamski terorizam može da metastazira u BiH


Zeman preporučio gradskim vlastima u Pragu da pooštre mere obezbeđenja
Zeman preporučio gradskim vlastima u Pragu da pooštre mere obezbeđenja

Predsednik Češke Miloš Zeman ponovo je upozorio da pobeda nad Islamskom državom Iraka i Levanta na Bliskom istoku preti da izazove metastaze terorizma u Evropi a da islamski terorizam stvori svoju evropsku bazu u Bosni jer se već danas u njoj vijore crne zastave "Islamske države", prenosi Beta.

"Rasprostranjena je iluzija da 'Islamska država' slabi kako gubi teritorije. Rak (islamskog terorizma) ima svoje metastaze a one su jednako smrtonosne kao tumor sam. Nedavno sam upozorio na fenomen stranih boraca. Oni nakon pada IDIL mogu da se premeste u Avganistan, gde će nastati nova 'Islamska država'. A takođe, a time sam naljutio mnoge političare, mogu da stvore evropsku bazu na primer u Bosni. Jer se već sada u nekim bosanskim gradovima vijore crne zastave IDIL", kazao je sinoć Zeman u redovnom nedeljnom intervjuu privatnoj televiziji TV Barandov.

Zeman je podsetio da su, kako je kazao, u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, muslimanski borci iz inostranstva pohitali u pomoć, kako ih je označio "tzv. Bošnjacima, znači muslimanima".

"Znači postoji izvestan rizik da se stvori evropska baza islamskog terorizma", kazao je o Bosni i Herecegovini češki predsednik.

Zeman je takođe izjavio da se sa učestalim napadima na turističke ciljeve u Evropi plaši da će islamski teroristi obratiti pažnju i na turističko srce Češke, glavni grad Prag koji je do sada ostao pošteđen napada i preporučio je gradskim vlastima da pooštre mere obezbeđenja kao što je on naredio da se pooštre u predsedničkom zamku Hradčani u Pragu.

XS
SM
MD
LG