Dostupni linkovi

Abe pozvao na još veći pritisak na Severnu Koreju


Moramo naterati Severnu Koreju da neodložno primeni sve postojeće rezolucije SB UN: Abe
Moramo naterati Severnu Koreju da neodložno primeni sve postojeće rezolucije SB UN: Abe

Japanski premijer Šinzo Abe pozvao je danas na primenu "najvećeg mogućeg pritiska" na vladu u Pjongjangu da bi se ona naterala da "napusti" svoj nuklearni i raketni program, prenosi Beta.

Abe je na ekonomskom forumu u Vladivostoku, na kom se nalaze i predsednici Rusije i Južne Koreje Vladimir Putin i Mun Džae-in, rekao da "međunarodna zajednica mora da se ujedini u primeni najvećeg mogućeg pritiska na Severnu Koreju".

"Moramo naterati Severnu Koreju da neodložno primeni sve postojeće rezolucije Saveta bezbednosti UN i potpuno, proverljivo i nepovratno napusti svoj nuklearni i raketni program", izjavio je japanski premijer.

Severna Koreja je u nedelju objavila da je uspešno detonirala hidrogensku bombu, najjaču od svih dosadašnjih proba koje je Pjongjang izveo, i izazvala osude iz velikog dela sveta.

"Severna Koreja je poslala izazov miru, prosperitetu i zakonu i redu u regionu kao i u svetu", ocenio je Abe.

SAD su sinoć predstavile nacrt rezolucije o novim sankcijama Pjongjangu koje uključuju embargo na naftu i zamrzavanje imovine severnokorejskog lidera Kim Džong Una, uz uveravanja da vojna akcija nije "prva opcija".

XS
SM
MD
LG