Dostupni linkovi

Hrvatska: Iznenađuje najava slovenačke blokade za OECD


Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je danas da iznenađuje najava Slovenije da neće podržati ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) zbog odbijanja Zagreba da primeni odluku arbitrtažnog suda o Piranskom zalivu, prenela je televizija N1.

Hrvatsko ministarstvo je za N1 navelo da Evropska komisija zagovara pristupanje svih članica Unije OECD-u i da je Slovenija dosad podržavala Zagreb u nameri da uđe u ovu organizaciju.

"Vest koju smo danas primili iz Brisela o slovenačkom preispitivanju pozitivnog stava prema našem ulasku u OECD je iznenađujuća i time Slovenija zbog bilateralnog pitanja najavljuje blokadu procesa koji Evropska komisija i države članice EU aktivno podržavaju", navelo je hrvatsko ministarstvo.

Slovenija neće podržati ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) zato što Zagreb neće da primeni odluku Arbitražnog suda o Piranskom zalivu, prenela je RTV Slovenija pozivajući se na izvore u Briselu.

Arbitražni sud za granični spor Zagreba i Ljubljane odlučio je krajem juna da Slovenija od Hrvatske dobije pristup međunarodnim vodama Jadrana. Sud je prethodno odlučio da velika većina Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripada Sloveniji.

Ljubljana insistira da je primena te presude pravno obavezujuća, dok je Zagreb smatra neobavezujućom i tvrdi da je arbitraža kompromitovana ponašanjem Slovenije u tom procesu.

Odluka OECD o prijemu novih članica očekuje se krajem meseca.

Slovenija je protivljenje ulasku Hrvatske u OECD iznela na sastanku ambasadora pri EU, na kojem su bili i predstavnici Evropske komisije, na kojem je danas razgovarano o proširenju članstva OECD.

Agencija STA navodi da je to prvi put da je Slovenija izrazila protivljenje članstvu Hrvatske u OECD. Slovenija je o tome nezvanično obavestila i generalnog sekretara OECD Anhela Guriju na Bledskom strateškom forumu.

XS
SM
MD
LG