Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otkriven spomenik žrtvama na Olimpijadi u Minhenu


Kovčezi sa telima ubijenih izraelskih sportista

U Minhenu je danas otkriven spomenik žrtvama napada na izraelske sportiste u ovom nemačkom gradu tokom Olimpijskih igara 1972. godine, posle kampanje koju je vodila njihova rodbina.

Ceremoniji otkrivanja spomenika u Olimpijskom parku prisustvovali su nemački i izraelski predsednici Frank-Valter Štajnmajer i Reuven Rivlin, 45 godina posle napada koji su izvršili naoružani Palestinci, prenosi Rojters.

Napad se dogodio 5. septembra 1972. godine kada je osmočlana palestinska grupa Crni Septembar ušla u zgradu u olimpijskom selu u kojoj su bili smešteni izraelski sportisti i ubila dvoje, a devetoro zadržala kao taoce. U akciji spasavanja poginula su petorica sportista i šestorica trenera, kao i jedan nemački policajac.

Poginula su i petorica terorista, a trojica su uhapšeni.

"Nismo mogli da sprečimo njihove pogibije i zato želmo da vam damo ovo mesto za sećanje", rekao je bavarski ministar kulture Ludvig Špenle u obraćanju manjoj grupi rođaka nastradalih.

Izraelski predsednik rekao je da još čeka da se ispravi istorijska nepravda i da se na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara održi minut ćutanja u znak sećanja na poginule.

"Nema izvinjavanja zbog terorizma. Terorizam mora jednoglasno da se osudi svuda, u Barseloni, Londonu, Parizu, Berlinu i Jerusalimu. Naša ubijena braća nisu bili samo sinovi Izraela već i sinovi olimpijske porodice", rekao je Rivlin.

Rodbina nastradalih godinama je tražila da se na ceremonijama otvaranja Olimpijskih igara održi minuta ćutanja, ali je Međunarodni olimpijski komitet to odbijao.

XS
SM
MD
LG