Dostupni linkovi

Zagreb kritikuje Ljubljanu zbog arbitraže


Sporni Piranski zaliv
Sporni Piranski zaliv

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić izjavila je danas da šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec "nastupa agresivno" i da "apsolutno nije čovek za dijalog".

"Erjavec nastupa agresivno i bezobrazno, i prelazi sve granice", rekla je Pejčinović Burić za Hrvatski radio povodom poslednjih kritičkih izjava slovenačkog ministra spoljnih poslova na račun Hrvatske koja ne priznaje arbitražnu odluku o granici sa Slovenijom.

Ona je istakla da je stav Hrvatske da treba razgovarati sa Slovenijom uprkos otvorenim pitanjima, jer je te dve susedne države imaju odlične ekonomske i međuljudske odnose.

"Mnogo je više razloga da razgovaramo, nego da se konfrontiramo", rekla je Pejčinović Burić dodavši da "srećom, nisu svi u Sloveniji kao Erjavec".

Ona je naglasila da je premijer Slovenije Miro Cerar otvoren za dijalog, iako Hrvatska i Slovenija različito vide njegov cilj.

Po njenim rečima, ; Slovenija je iskoristila to što je u utorak bila domaćin Bledskog strateškog foruma i pred čelnicima EU snažno lobirala za svoj stav o potrebi sprovođenja arbitražne odluke o granici koju Hrvatska ne priznaje jer je arbitražni postupak kompromitovan.

Pejčinović Burić je dodala da su sagovornici sa kojima je razgovarala bili su začuđeni da se "jedan tako relevantan skup s važnim temama iskoristi da se optuži Hrvatsku za nepoštovaje vladavine prava" i dodala da je u razgovoru s potpredsednikom Evropske komisije dobila potvrdu da Komisija ne gleda tako na taj slučaj.

"Upravo je Slovenija na najgori mogući način kompromitovala međunarodno pravo i dovela u pitanje arbitražni način rešavanja sporova", ocenila je Pejčinović Burić i ponovila stav Hrvatske da je to pitanje bilateralno.

Po izveštajima slovenačkih medija, Erjavec se u utorak s hrvatskom ministarkom sreo samo protokolarno i kurtoazno, a bilateralne razgovore ne smatra potrebnim dok hrvatska vlada ne promeni stav o arbitraži.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije je krajem juna odlučio da tri četvrtine Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripadne Sloveniji, kao i da ona kroz hrvatske teritorijalne vode dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok dve i po nautičke milje.

Sud je takođe presudio da granica u Istri sledi reku Dragonju i završava na sredini kanala Sv. Odorika, odnosno da zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje ostaju u Hrvatskoj. Hrvatskoj takođe ostaje i Sveta Gera, gde se nalazi sporni vojni objekt kojeg je 1991. napustila bivša JNA, a potom zauzela slovenačka vojska.

Za razliku od Slovenije koja traži poštovanje presude, Hrvatska je ne priznaje, jer se 2015. povukla iz arbitraže.

Ona je to učinila pošto je ocenjeno da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan kada je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

XS
SM
MD
LG