Dostupni linkovi

Dikić negirao umešanost u pokušaj udara u Crnoj Gori


Penzionisani general Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić negirao je danas na suđenju u Višem sudu u Podgorici da je deo kriminalne organizacije koja je oktobra prošle godine pripremala nasilnu smenu vlasti u Crnoj Gori.

Dikić je u sudnici kazao da je optužnica "neosnovana, lažna, izmišljena", da je "najobičnija bajka" i izrazio nadu da će njeni "autori odgovarati".On je specijalnog tužioca Milivoja Katnića optužio za pritiske tokom istrage.

"Nikada nisam bio pripadnik kriminalne organizacije i nikada neću ni biti", kazao je Dikić kome je, po tvrdnjama advokata, pogoršano zdravlje, ali se odlučio da iznese odbranu i "ne utiče na tok postupka".

Dikić je naveo da nije znao za kriminalni plan, te da od svih optuženih poznaje Kristinu Hristić, sa kojom je oktobra prošle godine, uoči parlamentarnih izbora doputovao u Crnu Goru, te Aleksandra Sinđelića, zaštićenog svedoka u slučaju za navodni pokušaj terorizma.

Penzionisani general, koji je u zatvoru kod Podgorice od oktobra prošle godine, dodao je da ne poznaje "nikakve Ruse", aludirajući na ruske državljane, Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, označne za organizatore navodne zavere koja je za cilj imala da spječi ulazak Crne Gore u NATO.

Dikić je rekao da je u Crnu Goru došao na "molitvu za zdravlje", u poseti manastiru Ostrog, jer je "teško bolestan" i imao je više operacija.

Penzionisani general Žandarmerije je rekao i da je odmah po hapšenju ponudio saradnju sa Tužilaštvom i optužio tužioca Milivoja Katnića za pritisak na njega.

Dikić tvrdi da mu je tužilac Katnić rekao: "Generale, ja ću tebi spakovati robiju, pa neka te sud oslobodi"…te da je na ponuđenu saradnju od strane penzionisanog komandanta Žandarmerije odgovorio: "Ne možemo tako, što ćemo sa ovim oružjem, ne možemo ga staviti ovim jadnicima (ostalim optuženim), spakovaćemo ga generalu, on je vojnik".

Glavni pretres i dokazni postupak treba da otkrije da li je bilo pokušaja sprovođenja terorističkih akata na teritoriji Crne Gore u vrijeme parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, da li je postojala zavjera u cilju nasilnog rušenja vlasti, zarobljavanja i likvidacije tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, da li su u tim djelima učestvovali pripadnici ruskih obavještajno-bezbjednosnih službi i dio lidera opozicionog Demokratskog fronta?

Specijalno tužilaštvo tvrdi da je grupa, uhapšena u policijsko-tužilačkoj akciji na dan parlamentarnih izbora prošle godine, uz ostale nepoznate osobe, pokušala da sprovede terorističke akcije u Crnoj Gori u cilju nasilne promjene vlasti

Optuženo je 14 osoba među kojima su dvojica Rusa (Eduard Šišmakov i Vladimir Popov su nedostupni i njima će se suditi u odsustvu), lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, njihov vozač kao i devet srpskih državljana među kojima je i Bratislav Dikić penzionisani komandant Žandarmerije Srbije.Srbija je odbila da izruči Predraga Bogićevića i Nemanju Ristića,koji su takodje optuženi za pokušaj terorizma

U dosadašnjem toku pretkrivičnog i istražnog postupka, svi optuženi su negirali da su učestvovali u pokušaju nasilnog rušenja vlasti u Crnoj Gori i odbacili navode optužnice. Dvojica optuženih lidera Demokratskog fronta su više puta ocjenili da je sudski proces protiv njih „politički proces koji treba da ošteti taj opozicioni savez i suzbije djelovanje opozicije u Crnoj Gori .

Optuzeni lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević najavili su da ce danas tražiti od Višeg suda da im vrati pasoše da bi otputovali u Moskvu na redovne međupartijske konsultacije sa čelnicima Jedinstvene Rusije a dostaviće sudu i zvaničan poziv na sastanak koji im je uputio funkcioner Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak.

XS
SM
MD
LG