Dostupni linkovi

Francuski novinari na sudu jer su Azebejdžan nazvali 'dikaturom'


Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev

Dvoje francuskih novinara pojavilo se u utorak pred sudom zbog optužbi azerbejdžanske vlade da su oklevetali tu zemlju nazvavši je "diktaturom".

Azerbejdžan je tužio Elise Lucet i Laurenta Rischarda za klevetu zbog izveštaja za televiziju France-2 iz 2015.

U intervjuu za RSE, uoči danšnjeg ročišta Richard je rekao da oni zaista "misle da je Azerbejdžan diktatura i da nije zemlja tolerancije kako se pretvaraju".

"Nijesam siguran da im je dobra ideja da tuže neke reprtere zato što ćemo da govorimo o stvarnim vrlo problematičnim starima koje se događaju u Azerbejdžanu" dodao je Richard.

Kako je rekao, zabrinut je zbog toga što je strategija azerbejdžanske vlade "da izvozi takvu vrstu cenzure vani, na Francusku zemlju."

U uvodnom dijelu svog istraživačkog programa u posjeti tadašnjeg francuskog predsjednika, Francoise Hollandea, Azerbejdžanu, francuski TV kanal France 2 je u septembru 2015., tačnije novinarka Lucet ovu zemlju opisala kao "jednu od najsnažnijih svjetskih diktatura."

U intervju za France info Radio, Richard se takođe na Azerbjedžan osvrnuo kao na "diktaturu".

Richard i njegov kamerman su bili čak i nakratko pritvoreni u Baku, prijestonici Azerbejdžana u maju 2014., a njihova oprema je bila oduzeta.

Organizacija Reporteri bez granica svjedoči u korist odbrane, kao i jedan azerbejdžanski novinar i aktivisti za ljudska prava koji žive u inostranstvu.

Aktivisti za slobodu medija vide taj neobičan proces kao opasan presedan koji strane vlade mogu koristiti za zastrašivanje novinara i izvoz cenzure izvan svojih granica.

Vlada naftom bogatog Azerbejdžana već duže se suočava sa kritikama zbog kršenja ljudskih prava i represije nad opozicijom.

Predsjednik Ilham Alijev je na vlasti naslijedio svog oca Hejdara i na nedavnom referendumu je sebi pribavio mnoštvo novih ovlašćenja.

XS
SM
MD
LG