Dostupni linkovi

SAD ukidaju program zaštite imigrantske djece


Jeff Sessions, prilikom objavljivanja odluke 5. septembra 2017.
Jeff Sessions, prilikom objavljivanja odluke 5. septembra 2017.

Ministar pravde SAD Jeff Sessions objavio je odluku SAD da okončaju program koji štiti ljude ilegalno dovedene u Sjedinjene Države dok su bili djeca, od deportacije, takozvane "dreamers-e".

"Ne možemo primiti svako ko bi želio da dođe" rekao je Sessions.

Sessions je najavljujući ovaj čin rekao da će Kongresu dati šest mjeseci da odluči o alteranativi.

Predsjedavjući Predstavničkog doma SAD republikanac Paul Ryan je odmah nakon toga izjavio da se nada da će Predstavnički dom i Senat pronaći način da postignu konsenzus oko trajnog zakonskog rješenja nakon odluke o ukidanju programa.

U prvoj reakciji liderka demokratske manjine, Nency Pelosi je odluku nazvala "duboko sramnim aktom političkog kukavičluka".

Program Odložene akcije dolaska djece (The Deferred Action for Childhood Arrivals-DACA) uveden je prije pet godina, a američki predsjednik Donald Trump je najavljivao tokom svoje izborne kampanje da će ga ukinuti odmah po preuzimanju dužnosti.

Ovaj akt je štitio oko 800.000 takozvanih "Dreamers-a", većinom iz Latinske Amerike od deportacije, obezbjeđujući im dozvole za rad i studiranje.

Kritičari ovog programa su tvrdili da predstavlja amnestiju za ilegalne imigrante.

Nakon što je Jeff Sessions saopštio da se program ukida saopštenjem se oglasio i američki predsjednik Donald Trump koji je obrazložio da su državni tužilac i ministar pavde SAD Sessions kao i ostali pravni eksperti rekli da je DACA neustavan i da se ne može uspješno braniti na sudu.

Takođe je rekao da on nije za kažnjavanje djece ali da su SAD nacija koja se temelji na zakonu. Kako je rekao, bivši predsjednik Barack Obama je preskočio Kongres da bi uveo ovaj program za zaštitu djece imigranata.

Trump je rekao da oni na koje se odnosila DACA nijesu bili pripritet za službe za provođenje zakona o imigraciji osim ako su bili kriminalci.

Trump je ustvrdio da će njegova administracija početi "zakonsku tranziciju i postupono ukidanje DACA programa" da bi se miminalizovala šteta. Poručio je i da će raditi sa demokratama i republikancima u Kongresu na reformi imigracije.

Neposredno uoči objavljivanja odluke Trump je na Twiiteru napisao

"Da ne bude zabune mi ćemo interese američkih građana staviti na prvo mjesto. Zaboravljni muškarci i žene neće više biti zaboravljeni" napisao je Trump.

Portparolka Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders saopštila je na press brifingu da je predsjednik Trump donio "odgovornu" odluku o programu DACA.

XS
SM
MD
LG