Dostupni linkovi

Putin upozorio SAD da ne snadbijavaju oružjem Ukrajinu


Vladimir Putin na press konferenciji u Ksianmenu 05. septembar 2017.
Vladimir Putin na press konferenciji u Ksianmenu 05. septembar 2017.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da bi bilo koja odluka SAD o snadbijevanju Ukrajine oružjem mogla potpaliti konflikt na istoku te zemlje.

Putin je u Ksianmenu na summitu BRIKS-a (BRICS) izjavio da je pravo Vašingtona da odluči kome će prodati ili dati oružje, ali da isporuka oružja u zonu konflikta "ne pomaže mirovnim naporima, već samo pogoršava situaciju".

Američki ministar odbrane James Mattis rekao je prošlog mjeseca da Vašington "aktivno razmatra" snadbijvanje Ukrajine odbrambenim oružjem da bi im pomogli da se brane od proruskih separatista koje podržava Moskva u regionima Donjeck i Luganjsk.

"Takva odluka ne bi promijenila sitauciju na terenu, ali bi se broj žrtava mogao povećati" rekao je Putin, koji je nagovijestio da bi separatisti mogli uzvratiti tako što bi pojačali sopstvenu borbenu kampanju.

"Samoproklamovane Republike imaju dovoljno oružja, uključujuči i onog kojeg su oduzeli od suprostavljene strane" rekao je Putin, misleći na takozavne vlasti republika Donjeck i Luganjsk.

"Teško je reći kako bi samoproklamovane Republike mogle ragovati na američko slanje oružja u zonu sukoba" rekao je Putin i dodao:"Oni bi mogli rasporediti oružje u drugim oblastima gdje je konflikt".

James Mattis. ministar odbrane SAD
James Mattis. ministar odbrane SAD

Kijev i NATO tvrde da je Rusija obezbijedila najveći dio oružja za proruske separatiste na istoku Ukrajine, pa se Putinove izjave tumače kao upozorenje Moskve i separtista da bi mogli odgovoriti pojačavanjem sopstvenih snaga i povećanjem pristiska na ukrajinske snage, kao i da bi mogli pokušati da okupiraju i druge dijelove Ukrajine.

Zapad i Rusija su zahladili odnose nakon što je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim u martu 2014., i potom podržala proruske separtiste na istoku Ukrajine u sukobima u kojima je od aprila 2014., poginulo više od 10.000 ljudi.

Posjetivši Kijev 24. avgusta, na 24-tu godišnjicu od proglašenja nezavisnosti od Sovjetskog saveza, ministar odbrane SAD James Mattis je izjavio:

"Kada je riječ o odbrambenom naoružanju, mi to aktivno revidiramo."

Mattis je dodao da će obavijesti američkog državnog sekratara Rexa Tillersona i predsjednika Donalda Trumpa o svom stavu u tome u, kako je rekao,"veoma konkretnom obliku".

"Odbrambeno oružje nije provokativno osim ukoliko nijeste agresor, a jasno je da Ukrajina nije agresor budući da se borbe vode na njenoj sopstvenoj teritoriji" rekao je Mattis, što je protumačeno kao relativno jasan signal o tome kakav bi stav mogao zauzeti po tom pitanju.

"

XS
SM
MD
LG