Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatski sud odbio žalbu Morine, može da bude izručen Srbiji


Ismail Morina

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu Ismaila Morine na prvostepeno rješenje i utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje Republici Srbiji, javlja N1.

Veće Vrhovnog suda ukinulo je početkom avgusta rješenje o izručenju albanskog državljanina Ismaila Morina Srbiji koja ga traži zbog izazivanja nereda na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije 2014. godine.

Predmet je upućen prvostepenom sudu, dubrovačkom Županijskom sudu, na ponovno odlučivanje.

Morinu, koji je po potjernici u junu uhapšen na dubrovačkom području, Srbija tereti da je prije tri godine, upravljajući dronom koji je nosio obilježja s kartom takozvane Velike Albanije, prekinuo fudbalsku utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu.

Županijski sud u Dubrovniku je prvostepenim rješenjem utvrdio da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za Morinino izručenje Srbiji, a na tu se sudsku odluku Morina žalio.

Advokat Morine žalio se zbog “pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zbog povrede odredbi, zbog pogrešne primjene materijalnog prava, kao i zbog pogrešne primene sankcije“ i predložio da se "ukine i preinači prvostepena odluka ili da se ona ukine i vrati predmet prvostepenom tijelu na ponovno odlučivanje“.

Vrhovni sud je žalbu odbio kao neosnovanu.

Svoju odluku Vrhovni sud prosljeđuje prvostepenom sudu u Dubrovniku koji o svemu treba da obavijesti ministra pravosuđa koji donosi konačnu odluku.

Agencija Hina navodi da je prema neslužbenim informacijama Morina u Hrvatskoj zatražio azil, što bi moglo uticati na konačnu odluku o izručenju.

XS
SM
MD
LG