Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suđenje Sanaderu: Thompson svjedočio u slučaju 'Fimi media'


Marko Perković Thompson

Kontroverzni hrvatski pjevač Marko Perković Thompson danas je na suđenju bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u slučaju "Fimi media" odbacio navode optužnice da je primao naknadu da ne nastupa u predizbornoj kampanji 2007. godine, ali je potvrdio da je od Sanadera dobio 50.000 kuna za izgradnju crkve u njegovom rodnom selu Čavoglave.

Osim Sanadera, na optuženičkoj klupi u ovom slučaju se nalaze bivši rizničar Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Mladen Barišića, zatim HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, vlasnica marketinške agencije "Fimi media" Nevenka Jurak, nekadašnja blagajnica HDZ-a Branka Pavošević, te bivši portparol Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Oni se terete za izvlačenje novca iz državnih kompanija i institucija u "crni fond HDZ-a" preko agencije "Fimi medije".

Tužilaštvo u slučaju "Fimi media" tvrdi da je Thompson, prema ideji Sanadera, dobijao novac iz crnog stranačkog fonda da se u vrijeme predizbornih skupova suzdrži od nastupa, jer je HDZ strahovao da bi im ovaj pjevač odnio dio biračkog tijela.

Thompson je na današnjem ročištu odbacio tvrdnje optuženog Barišića da mu je na Sanaderov zahtjev isplatio nešto više od pola miliona eura, prenose hrvatski mediji.

"Niko mi nije dao ni nudio novac. Barišića nisam poznavao i ne znam da li sam se sreo sa njim", rekao je Thompson, koji je priznao da je bio u carini, gdje je prema navodima optužnice, obavljena primopredaja novca, ali samo kako bi se družio sa obožavateljima uoči maksimirskog koncerta.

On kaže da nije imao ugovor sa HDZ-om da ne pjeva u predizbornoj kampanji, ali je potvrdio da ga je Sanader kontaktirao uoči kampanje 2007. godine i pozvao u stranačke prostorije na razgovor.

XS
SM
MD
LG