Dostupni linkovi

Mogherini: U naredne dve godine konkretno napredovanje Balkana prema EU


Federica Mogherini
Federica Mogherini

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Frederica Mogherini je istakla kako je njen lični cilj da u naredne dve godine vidi konkretno napredovanje celog Zapadnog Balkan ka evropskim strukturama.

U govoru koji je ona održala na Strateškom forumu u Bledu, Slovenija, Mogherini je naglasila da je EU pre 13 godina (Solun 2003), obećala regionu otvorena vrata i prijem u evropsku porodicu.

"Moj lični cilj jeste da do kraja tekućeg mandata Evropske komisije, za dve godine, vidimo praktičan i merljiv napredak svih naših šest partnera na Zapadnom Balkanu, napredak koji će učiniti nepovratnim njihov put ka Evropskoj uniji", istakla je Mogherini.

Šefica evropske diplomatie je naglasila da je region "prošao turbulentnu godinu" sa povremenim dubokim političkim krizama u pojedinim delovima regiona. Bez obzira na to, svi na Zapadnom Balkanu su prevazišli poteškoće i nastavili da napreduju prema EU jer to traže građani.

Mogherini je priznala da je dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova u jednom trenutku doživeo zastoj, ali da sada ponovo napreduje, u svetlu angažovanja najvišeg političkog nivoa iz Kosova i Srbije.

Mogerini: Prošao težak trenutak dijaloga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00

Ona je najavila da će u narednom periodu dijalog između Srbije i Kosova proizvesti pozitivne rezultate. Visoka evropska predstavnica je ovo uverenje oslonila na utiske posle poslednjeg susreta dvojice predsednika, Hašima Tačija i Aleksandar Vučića koji je održan prošlog četvrtka u Briselu.

"Nakon što smo prošli težak trenutak na dijalogu, za mene je bilo lično zadovoljstvo da vidim obnovljenu odlučnost da se reše sva otvorena pitanja oko dijaloga i uverena sam da ćemo imati dobre rezultate u narednim mjesecima", izjavila je šefica evropske diplomatije Frederica Mogherini.

XS
SM
MD
LG