Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slovenija: Bilo bi smešno da Hrvatska uđe u Šengen bez poštovanja arbitraže


Piran, Slovenija

Hrvatska neće moći da se priključi Šengenskom prostoru jer neprihvatanje međunardone arbitražne presude o granici sa Slovenijom znači da se ne zna gde su šengenske granice, rekao je visoko rangirani slovenački diplomata, prenosi danas briselski sajt Euraktiv (www. euractiv.com).

Državni sekretar slovenačkog ministarstva spoljnih poslova Iztok Mirošič rekao je da bi bilo "veoma smešno da zemlja pristupi Šengenskom sporazumu, ako se ne zna koje su granice važeće, da li one one koje je odredila međunarodna presuda ili granica za koju Hrvatska kaže da je granica".

"Vladavina prava znači i poštovanje međunarodnog prava", rekao je Mirošič, dodajući da ni Slovenija nije zadovoljna arbitražnim sporazumom, koji je, ipak, ocenio kao "izbalansiran" i ni u čiju korist.

Slovenački diplomata međutim nije rekao da će Slovenija staviti vetio na zahtev Hrvatske za ulazak u Šengen, što zahteva jednoglasnu odluku zemalja članica. "Nisam to rekao", odgovorio je na pitanje Euraktiva.

Mirošič je dodao da je šestomesčni period za primenu sudske presude samo početak i da njegova zemlja želi da to radi sa Hrvatskom.

"Spremn smo da sačekamo Hrvatsku, da razmisli, da razmisli o međunarodnom pravu", dodao je.

Mirošič je kazao da će ta odluka predstavljati presedan za Zapadni Balkan i da je cilj procesa od početka da posluži kao primer za rešavanje sličnih problema u budućnosti.

Slovenački diplomata je priznao da je slovenaćčka strana "grešila" tokom procesa. Ali to, prema sudu, ne daje pravo Hrvatskoj da izađe iz procesa.

XS
SM
MD
LG