Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uragan Irma prerastao u četvrtu kategoriju


Ilustracija

Uragan Irma, koji se kreće ka Karibima i južnoj obali Sjedinjenih Američkih Država (SAD), prerastao je u četvrtu kategoriju, a ostrva koja su na njegovom putu spremaju se za dolazak te opasne oluje.

Kako se navodi, Američki centar za uragane izdao je upozorenje za više područja, dijelove Livordovih ostrva, Britanska i Djevičanska ostrva i Portoriko, zbog jačanja oluje sa mogućim i po život opasnim vjetrom, talasima i bujicama, prenose agencije.

Uragan četvrte, od ukupno pet kategorija prema Safir-Simpsonovoj skali, podrazumijeva vjetar brzine od 209 do 251 kilometra na sat sa katastrofalnim ishodima, uključujuci čupanje stabala, kidanje vodova, nestanak struje i vode, kao i uništavanje imovine.

To je u posljednjih sedmicu drugi uragan na teritoriji SAD-a.

Irma, koja trenutno razvija vjetar brzine od 215 kilometara na sat, predstavlja prijetnju i za američku Istočnu obalu i Floridu koja je sinoć proglasila vanredno stanje, a prema očekivanjima Centra, očekuje se da u utorak uveče ili srijedu ujutru stigne do Livardovih ostrva, a do subote na Floridu.

U Portoriku je proglašeno vanredno stanje, zatvorene su škole, a guverner je saopštio da će biti otvorena skloništa koja mogu da prime do 62.000 osoba.

XS
SM
MD
LG