Dostupni linkovi

Digitalna valuta bitcoin sve jača


Bitcoin
Bitcoin

Digitalna valuta bitcoin prvi put je prekoračila omjer - jedan bitcoin za 5.000 dolara, navodi Coindesk. Prema cjenovnom indeksu, bitcoinom se krajem prošle sedmice trgovalo po rekordnih 5.103,9 dolara.

Time je ukupna vrijednost criptovaluta kojima se trguje na službenim tržištima, uključujući ethereum, bitcoin i bitcoin cache, premašila 176 milijardi dolara.

Trgovci su, u međuvremenu, počeli prodaju, pa je početkom sedmice, vrijednost bitcoina pala za 12 posto u odnosu na rekordni nivo - na 4.485 dolara.

Još početkom godine vrijednost bitcoina bila je manja od 1.000 dolara, pa su u julu neki analitičari tržišta strahovali da će zbog "rata" oko njegove budućnosti - skliznuti još niže.

Međutim, dogodilo se suprotno – vrijednost mu je rasla nakon što se počeo provoditi kompromisni plan i omogućavati obrada više transakcija po minutu.

Potom je u augustu na osnovi popisa transfera bitcoina kreirana nova virtuelna valuta - bitcoin cache i to bez ikakvih negativnih posljedica po izvornu digitalnu valutu.

XS
SM
MD
LG