Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Si Đinping za zdrave i stabilne odnose Kine i Indije


Đinping i Modi

Kineski predsednik Si Đinping založio se danas za "zdrave i stabilne" odnose Kine i Indije, samo nedelju dana pošto su dve zemlje postigle sporazum o povlačenju trupa na istoku Himalaja, tromeđi Kine, Indije i Butana, javili su kineski državni mediji.

Si je na sastanku sa indijskim premijerom Narendrom Modijem u Sjamenu, gde učestvuju na samitu BRIKS-a, naveo da su "zdravi i stabilni bilateralni odnosi u interesu naroda obeju zemalja", navela je Sinhua, prenosi Beta.

Kineski predsednik se, kako je kratko agencija objavila na Tviteru, založio za povratak odnosa Pekinga i Nju Delhija na "dobar kolosek".

Indijski ministar inostranih poslova S. Džaišankar rekao je da su lideri Kine i Indije naglasili da je mir u njihovim graničnim oblastima "preduslov" za dalji razvoj odnosa dve zemlje.

Si i Modi su se sastali prvog dana samita BRIKS-a u kineskom gradu Sjamenu koji okuplja lidere zemlja sa ubrzanim ekonomskim razvojem - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

Indijski vojnici su ušli u područje na visoravni Doklam u junu, pošto se Butan, saveznik Nju Delhija, žalio da kineska vojska gradi put na butanskoj teritoriji. Sukob je od tada eskalirao, a dve zemlje su se krajem avgusta složile da počnu proces povlačenja svojih trupa sa Himalaja.

Indija i Kina imaju dva teritorijalna spora, u regionima na severu i istoku Indije. U ratu koji su vodili 1962. Kina je porazila indijske snage.

XS
SM
MD
LG