Dostupni linkovi

BRIKS osudio nuklearnu probu Severne Koreje i terorizam


Lideri članica BRIKS-a
Lideri članica BRIKS-a

Zemlje grupe BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) usvojile su danas deklaraciju u kojoj su pozvale na sveobuhvatnu reformu Ujedinjenih nacija i borbu protiv protekcionizma, snažno osudile šestu nuklearnu probu Severne Koreje i založile se za oštrije mere protiv terorističkih grupa.

Prvog dana samita BRIKS-a u kineskom gradu Sjamenu, lideri Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike izrazili su u deklaraciji "duboku zabrinutost zbog tenzija i dugotrajnog nuklearnog problema na Korejskom poluostrvu", prenosi Asošijeted pres.

"Ističemo da problem treba da bude rešen mirnim sredstvima i direktnim dijalogom svih uključenih strana", navedeno je u deklaraciji.

Grupa smatra da treba sprovesti reforme UN i Saveta bezbednosti kako bi ekonomije u razvoju bile bolje predstavljene u svetskoj organizaciji u cilju boljeg odgovora na svetske izazove.

Cilj reformi je da ta organizacija postane "reprezentativnija, efikasnija i uspešnija", navedeno je u deklaraciji, ali bez konkretnih predloga.

Lideri Brazila Mišel Temer, Rusije Vladimir Putin, Indije Narendra Modi, Kine Si Djinping i Južne Afrike Džejkob Zuma istakli su da će zajedno raditi na poboljšanju upravljanja svetskom ekonomijom radi uspostavljanja "pravednijeg i pravičnijeg medjunarodnog poretka".

Pet zemalja su u deklaraciji, napisanoj na 43 strane, takodje obećale da će se suprotstaviti trgovinskom protekcionizmu, što je posebno isticao i predsednik Kine u svom obraćanju na početku samita.

Zemlje BRIKS-a su se dogovorile i da pojačaju saradnju u borbi protiv terorističkih grupa, uključujući mrežu Hakani u Avganistanu, pakistanske ekstremističke grupe Laškar-e-Taiba i Džaiš-e-Mohamed i Islamski pokret Istočnog Turkestana, koji Peking optužuje za podsticanje nereda u severoistočnoj oblasti Sinkjang. Pominju se i Islamska država i Al Kaida.

U deklaraciji se navodi da zemlje treba da se ujedine u borbi protiv tih grupa u skladu s principima medjunarodnog prava, uz isticanje važnosti nemešanja u suverene poslove pojedinačnih država.

To je prvi put da se u dokumentu BRIKS-a konkretno imenuju terorističke grupe.

Indija smatra svojom diplomatskom pobedom pominjanje pakistanskih ekstremističkih grupa, pošto je Kina, ključni saveznik Pakistana, stalno blokirala pokušaje Nju Delhija da lidera grupe Džaiš-e-Mohamed stavi na crnu listu terorista Saveta bezbednosti UN. Indija optužuje Pakistan da pomaže ekstremistima u izvodjenju napada na teritoriji Indije.

Si je na otvaranju samita obećao da će Kina uložiti 76 miliona dolara za ekonomsku i tehnološku saradnju medju zemljama BRIKS-a i još četiri miliona dolara za pomoć Novoj razvojnoj banci koju je osnovao BRIKS.

XS
SM
MD
LG