Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mediji: Merkel pobedila Šulca u televizijskoj debati


Angela Merkel i Martin Šulc

Liderka nemačkih demohrišćana Angela Merkel uspešno je prebrodila televizijski duel s vođom socijaldemokrata Martinom Šulcom, kojem je to sučeljavanje bilo najbolja šansa da smanji zaostatak za aktuelnom kancelarkom.

Nekoliko anketa objavljenih u Nemačkoj pokazuju da je Merkel pobedila u sinoćnoj debati - prema istraživanju s najvećim brojem ispitanika, 55 odsto je reklo da je kancelarka bila bolja od svog rivala, preneo je Politiko.

Šulcu je duel bila najbolja šansa da promeni trend u anketama uoči izbora 24. septembra. Prošle nedelje konzervativna koalicije imala je prednost od oko 15 odsto nad Socijaldemokratskom partijom.

Lider socijaldemokrata, međutim, nije uspeo da se dovoljno ubedljivo predstavi gledaocima kao alternativa aktuelnoj Vladi i često je podržavao stavove svoje rivalke, pa pojedini anlitičari kažu da je to bio više "duet" nego "duel".

Dojče vele navodi da je u odlučujućim trenucima Merkel pokazala stručnost i rutinu, dok je Šulc povremeno bio napet. Mnoge važne teme, koje se tiču svakodnevice ljudi, izostale su tokom 90 minuta, što je dobro za Merkelovu a loše za Šulca.

Špigl navodi da glasači treba da očekuju da političari jasno kažu za šta se zalažu i da nije dobro za demokratiju "kada umesto toga, sve prekrije veo neodređenosti i kada među kandidatima nema suštinskih razlika".

"Nastupi Angele Merkel i Martina Šulca nisu ostavili utisak angažovane konkurencije, već utisak neinspirativnog poziva za nastavak velike koalicije. Ipak, ima malo nade da će izborna bitka sada dobiti na intenzitetu i da će mnoga pitanja koja su ostala neodgovorena narednih dana i sedmica postati tema", navodi Špigl.

Frankfurter algemajne cajtung takođe ocenjuje da je debata bila premalo kontroverzna.

Posle sinoćnje debate veliki su izgledi da Nemačkom nastavi da vlada "velika koalicija" demohrišćana i socijaldemokrata s Merkel na čelu Vlade.

XS
SM
MD
LG