Dostupni linkovi

BiH: Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog navođenja na prostituciju


Ploča ispred zgrade Tužilaštva BiH, Sarajevo
Ploča ispred zgrade Tužilaštva BiH, Sarajevo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri osobe u predmetnu kodnog naziva "TWINS 1".

Tužilac iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv državljanina BiH Alije Karahasanovića, državljanina Turske Atille Aksoya i državljanina BiH Jasmina Hodžića.

Optuženi se terete da su tokom 2015, 2016. i 2017. godine stupali u kontakt sa djevojkama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, mlađe životne dobi, koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju, te su ih navodili, nagovarali i podsticali na pružanje seksualnih usluga za novac kao i organizovali pružanje istih na području Austrije i Njemačke.

U optužnici se navodi da su optuženi izrađivali profile djevojaka na internet stranicama na njemačkom govornom području, u njihovo ime komunicirali sa potencijanim klijentima na njemačkom jeziku, te dogovarali datume, vrijeme i mjesto pružanja seksualnih usluga.

Žrtve u ovom kaznenom djelu bile su u teškom položaju s obzirom da se radilo o osobama mlađe životne dobi, koje su se nalazile u državama i gradovima koje ne poznaju, nisu poznavale jezik na njemačkom govornom području a njihove usluge su oglašavane na internet stranicama koje u izvornom prijevodu glase "kupi me".

Optuženi su od žrtava uzimali značajan iznos dobijenog novca, te je istragom utvrđeno da je počinjenjem krivičnih djela u dužem vremenskom peridu, ostvarena nezakonita imovinska korist u iznosu većem od 350.000 eura, od čega su značajan iznos uzimali optuženi.

Optuženi se terete i da su novac dobijen počinjenjem krivičnih djela, koristili za kupovinu skupocjenih automobila, te koristili za lične potrebe, kao i da su ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist.

XS
SM
MD
LG