Dostupni linkovi

Yousafzai traži da Suu Kyi osudi 'sramotan odnos' prema narodu Rohindža


Malala Yousafzai i Aung San Suu Kyi
Malala Yousafzai i Aung San Suu Kyi

Najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai pozvala je Aung San Suu Kyi, laureatkinju iste nagrade, da osudi "sramotan odnos" vlade Mijanmara prema Rohindža narodu, navodeći da "svijet čeka" na nju da progovori o ovom problemu.

Najmanje 90.000 Rohindža je iz Mijanmara izbjeglo u Bangladeš nakon što je izbilo nasilje u augustu, javlja Reuters.

Zapadne države su kritizirale premijerku Mijanmara Aung San Suu Kyi zbog krize i njene šutnje o informacijama koje opisuju protjerivanje Rohindža kao etničko čišćenje.

Kako ističu vlasti, do nasilja je došlo nakon napada Rohindža pobunjenika na vojne baze, ali organizacije za ljudska prava tvrde da se radi o planiranoj kampanji za protjerivanje manjinskog stanovništva, pri čemu su stotine ljudi ubijene i masakrirane.

Egzodus Rohindža uslijed sukoba u Mijanmaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Rohindža je manjinska etnička grupa od oko 1,1 milion muslimana u većinski budističkom Mijanmaru.

Od oktobra prošle godine ovo je druga operacija vojske koja je izazvala veliki izbjeglički val, pa je ukupan broj Rohindža koji su morali napustiti svoje domove premašio 150.000.

Prema informacijama AFP-a, britanska televizijska kuća BBC se povukla iz suradnje sa državnom televizijom iz Mijanmara, zbog cenzure informacija koje dolaze o krizi i protjerivanju Rohindža naroda.

XS
SM
MD
LG