Dostupni linkovi

Bijela kuća zatražila od Kongresa 7,85 milijardi dolara pomoći


Pearland, predgrađe Houstona, Texas
Pearland, predgrađe Houstona, Texas

Bijela kuća zatražila je od Kongresa da odobri 7,85 milijardi dolara u vanrednim sredstvima kako bi se nosila s razaranjima koje je donio uragan Harvey, javili su američki mediji, dok se regije pogođene moćnom olujom još oporavljaju od razaranja.

Za tom cifrom, znatno višom od oko šest milijardi dolara koliko je prvobitno cirkuliralo, uskoro će uslijediti novi zahtijev od 6,7 milijardi dolara, sudeći po pismu koje je uputio predsjedajući Zastupničkog doma Paul Ryan, prenose američki mediji.

"Administracija vjeruje da su dodatni savezni resursi neophodni kako bi se finansirale misije sopasavanja života, odgovora na katastrofu i oporavka", navodi se u pismiu.

AccuWeather, privatna meteorološka agencija koja pruža podatke i prognoze najvećem djelu američkih medija, predviđa da će troškovi koje je izazvao Harvey nadmašiti 190 milijardi dolara ili jedan posto američkog bruto društvenog proizvoda.

Broj poginulih od Harveya u četvrtak je porastao na 40, navodi više američkih medija, ali je zvaničnicima teško potvrditi broj žrtava jer su spasilačke misije još u toku, prenosi dpa.

XS
SM
MD
LG