Dostupni linkovi

Počeo Gradić fest u Novom Sadu


U petak uveče u Novom Sadu otvoren je Gradić fest, koji je prvi put objedinio različite kulturne ponude za unapređenje podgrađa Petrovaradinske tvrđave. Jedinstvena arhitektonska celina koju čini tvrđava i podgrađe iz osamnaestog veka, ovog vikenda biće dom desetom međunarodnom filmskom festivalu „Cinema City“, kao i Festivalu uličnih svirača.

Na predlog organizatora Festivala uličnih svirača ove godine, taj muzički događaj, zajedno sa međunarodnim filmskim festivalom „Cinema City“, napustio je centar Novog Sada. Nova lokacija je na obali Dunava u ulicama podgrađa Petrovaradinske tvrđave. Direktorka Festivala uličnih svirača Natali Beljanski Popović kaže da ovim potezom žele da privuku pažnju građana na ulice i kuće iz osamnaestog veka koji, iako su u jako lošem stanju, nude jedinstvenu mogućnost da se izgradi jedan drugi kulturni punkt osim centra Novog Sada.

„Imamo zajedničku misiju, a to je da probudimo gradić, da probudimo podgrađe i da od njega napravimo prirodni produžetak centra Novog Sada“, rekla je ona.

Direktor filmskog festivala „Cinema City“, Miloš Ignjatović je dodao da je ovaj filmski događaj na ulicama ispod Petrovaradinske tvrđave ukupno pripremio četiri bioskopa, od kojih tri su na otvorenom.

„Shvatili smo da nam treba novi izazov, nov prostor. Zato smo se pridružili ovom poduhvatu. Ove godine doneli smo 59 filmova ii četiri zone. Verujem da će publika uživati“, rekao je on.

U okviru otvaranja filmskog festivala, uručene su i nagrade IBIS Mirjani Karanović i Miodragu Miši Miloševiću za njihov doprinos domaćoj kinematografiji. Ova nagrada dodeljuje se filmskim stvaraocima za izuzetan doprinos razvoju domaće kinematografije i njenu promociju u zemlji i inostranstvu.

Kultura i sadržaji, međutim nisu dovoljni za sačuvanje podgrađa. Neophodna su ulaganja i u kuće koje su u lošem stanju. Iz grada stiže obećanje da će u narednom periodu obnoviti oko 45 objekata. Dalibor Rožić zadužen za kulturu u Gradskom veću ističe da je ovo deo projekta kojim se Novi Sad priprema za titulu Evropske prestonice kulture 2021.

„Petrovaradinska tvrđava i podgrađe predstavljaju jedan od najvećih kulturno-turističkih potencijala Novog Sada i oživljavanje tog dela putem umetnosti, kulture ali i zabave potpuno se uklapa u misiju grada. Obnova podgrađa podrazumeva investiciju vrednu sto miliona dinara, a treba da bude revitalizovano četrdeset i pet objekata” istakao je on.

Inače, među retkim objektima koji su obnovljeni u podgrađu je rodna kuća bana Jelačića.

Bojana Karavidić iz udruženja „Suburbium“, koji se bavi promocijom arhitektonske celine Petrovaradinske tvrđave, kaže, da su investicije u zgrade više nego neophodne, ali da mora da se unapredi i infrastruktura.

„Moramo uložiti u infrastrukturu. Majke sa decom, osobe sa invaliditetom ne mogu bez poteškoća da se prošetaju gradićem. Ovde nemate ni obeležena parking mesta, paralelno s tim, saobraćaj u ovim ulicama devastira zgrade, to mora da se reši“, rekla je ona.

XS
SM
MD
LG