Dostupni linkovi

Ministarstvo pravde za RSE: Narednih dana pismo Hagu za Mladića


Pismo Haškom tribunalu sa zahtevom da se optuženom Ratku Mladiću omoguće adekvatni uslovi lečenja biće poslato u narednih nekoliko dana, rečeno je za RSE u Ministarstvu pravde Srbije. O detaljima ovog zahteva, kako je objašnjeno u Ministarstvu, javnost će biti obaveštena kada pismo bude upućeno Hagu.

Ovaj korak Ministarstvo pravde, kako je rečeno Radiju Slobodna Evropa (RSE), preduzima nakon tvrdnji advokata i članova porodice da je Ratko Mladić teško bolestan. Prethodno je medijima prosleđena informacija da će Ministarstvo pravde podržati predlog branioca da se Ratku Mladiću, ukoliko je to potrebno, odredi privremeno puštanje na slobodu radi lečenja u Srbiji. Vlada Srbije će, kao i u dosadašnjim sličnim slučajevima, Haškom Tribunalu dati potrebne garancije, u skladu sa zahtevom i zakonskim procedurama, naveli su u Ministarstvu pravde.

Ratko Mladić, komandant Vojske Republike Srpske od 1992. do 1996. godine, optužen je pred Haškim tribunalom 25. jula 1995. za genocid, saučesništvo u genocidu, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata u Bosni i Hercegovini. Nakon višegodišnjeg bekstva uhapšen je 2011. u Srbiji, a suđenje u Hagu počelo mu je u maju 2012. i okončano u decembru prošle godine. Prvostepena presuda trebalo bi da mu bude izrečena do novembra 2017.

XS
SM
MD
LG