Dostupni linkovi

Plenković: Pelješki most bit će izgrađen


Idejno rješenje mosta na Pelješcu
Idejno rješenje mosta na Pelješcu

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas na početku sjednice Vlade da će Pelješki most biti izgrađen.

"Još jednom poručujem našim prijateljima u Bosni i Hercegovini, ali i hrvatskoj javnosti, da projekat povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje, ali i povezivanje europske teritorije Pelješkim mostom ide dalje", istakao je Plenković.

On je naglasio da će most biti izgrađen, da se dijalog sa Bosnom i Hercegovinom nastavlja, te da je o tome razgovarano na sjednici Vijeća ministara i Vlade Hrvatske početkom jula u Sarajevu, prenosi TV "N1".

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović povodom najavljenog početka izgradnje Pelješkog mosta jučer je uputio pismo ministru mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegu Butkoviću u kojem ga je informirao o postojanju pravnih smetnji za izgradnju i pozvao na hitnu obustavu svih aktivnosti u vezi sa izgradnjom mosta.

Pismo je upućeno i na adrese predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera, visoke predstavnie EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, europskog povjerenika za pregovore o proširenju Johannesa Hahna, kao i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, te šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunara Wigemarka.

XS
SM
MD
LG