Dostupni linkovi

Izetbegović: Tuđman predvodio zločinački poduhvat


Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH, izjavio je danas da je u ratu 1990-ih bilo zločina na svim stranama, ali da se zločini mudžahedina, koji su bili “individualni”, ne mogu porediti sa udruženim zločinačkim poduhvatom koji je "faktički predvodio prvi predsednik Hrvatske Franjo Tuđman".

Reagujući na optužbe Tuđmanovog sina Miroslava, koji je uzroke današnjeg terorizma na tlu Evrope pronašao u Bosni i Hercegovini tokom 90-tih godina, Izetbegović je rekao da je cilj da se skrene pažnja s problema.

"Zašto oni počinju te teme kada će u tim analizama izvući deblji kraj? Radi se o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je dokumentovan u kojem ima i hrvatskih jedinica. Tu će biti u Hagu dokazana uloga svakoga. Zašto počinju te teme kad oštećena strana, BiH, ne insistira na tome”, kazao je Izetbegović u intervjuu za N1.

Miroslav Tuđman je kazao za nedeljnik Globus da se sve ovo što se sada događa po Evropi, događalo i devedesetih te da je to bio začetak današnjeg islamskog terorizma.

“Počinjeno je čak pedesetak ritualnih odsecanja glave. Brigade Armije BiH koje su nosile naziv 'muslimanske' imale su arapske oznake, išli su u bitke s pokličem Alahu ekber. Činjenica je da su od ranih 90-ih, i pre nego što je izbio rat, u BiH počeli dolaziti mudžahedini, i to na poziv samog Alije Izetbegovića”, rekao je Tuđman mlađi, autor knjige “Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića”, koja će biti predstavljena u Zagrebu početkom septembra.

Bakir Izetbegović je odgovorio da je upravo bilo obrnuto.

“On (Alija) je dao niz izjava javnih da BiH nisu potrebni strani borci. Zamolio je da se zaustavi dolazak ljudi iz arapskih zemalja. Kazao je da imamo dovoljno ljudi, ali ne i dovoljno oružja. Prizvale su ih kolone izbeglica, silovane žene - sve te scene koje su na CNN gledali. Svi su prešli preko teritorija Hrvatske i teritorija Herceg Bosne kad je Miroslav Tuđman bio šef obaveštajne službe. Zašto se nismo odrekli usluga mudžahedina? Kad ste napadnuti od komšije i suseda i imate embargo na oružje nećete nikome reći da nije dobrodošao s puškom na vašoj strani. Nismo mislili da će raditi zločine”, kaže Izetbegović.

On se složio da to nije opravdanje dodajući da se ti zločini mogu prebrojati na prste, te da su bili sistematski sankcionisani.

Na pitanje da li je njegov otac imao kontrolu nad mudžahedinima, Izetbegović je kazao da u početku nije bilo nikakve kontrole, negirajući da su mudžahedini bili "pod rukom" Alije.

“Oni nisu bili isterani iz BiH, ali Alija nije bio sretan što su bili prisutni”.

Izetbegović je dodao da su zločini mudžahedina barem trostruko manji od onih koje je napravila Herceg Bosna.

Miroslav Tuđman tvrdi da je za Aliju Izetbegovića, kao autora “Islamske deklaracije”, islam bio “vrhunac demokratije”.

“Ključno je ono što je Izetbegović definisao u svojoj zreloj fazi da je nacija zamena Zapada da bi se uništio islam. On je dosledno bio na stavu da su nacionalni interesi nelegitimni i da se zbog toga BiH ne može konstitutivno urediti na nacionalnim principima. Posledica toga je negiranje nacionalnih prava Hrvata i Srba. S druge strane, glorifikuje se Osmansko Carstvo kao najbolje rešenje za multikulturalnu i multikonfesionalnu ‘Bosnu’. A to je istorijski nesporazum. Za Bošnjake je Osmansko Carstvo ideal, a za Hrvate i Srbe ta je istorija ono što razdvaja, a ne ono što integriše narode u BiH”, rekao je Tuđman, inače poslanik u Saboru i univerzitetski profesor.

Izetbegović je uzvratio da ovakvim izjavama Tuđman zapravo skreće pažnju s tema 'koje mu ne odgovaraju''.

“Jedna je pitanje kocentracijskog logora Jasenovac koji je bio jedini takav logor kojeg nisu držali Nemci. Druga je priča njegova uloga u stvaranju Herceg Bosne. Očekujemo presude u Hagu za udruženi zločinački poduhvat. Tu će biti spomenut i Franjo Tuđman, a tu ima prstiju i Tuđmana mlađeg jer je bio šef obaveštajne službe u to vreme tako da mislim da skreće pažnju s tema koje ne odgovaraju njemu i Hrvatskoj”, rekao je Izetbegović.

“Pokušava se relativizovati agresija koju je izvršila hrvatska strana, te se pravi pritisak na stranu BiH, da se segregira, da nije jedinstveno nego da je to društvo triju naroda u smislu podele vlasti“, zaključio je Izetbegović.

XS
SM
MD
LG