Dostupni linkovi

Članovi porodica nestalih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije prošetali su povodom Međunarodnog dana nestalih od Skupštine Beograda do spomenika na Tašmajdanu, gde su položili vence i cveće.

U gradskoj skupštini prethodno je održana konferencija za novinare na kojoj je rečeno da pitanje rešavanja sudbine nestalih mora biti iznad politike.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da je Srbija u pogledu rešavanja sudbine nestalih „uradila sve što je od nje traženo“. Prema njegovim rečima, na prostoru Hrvatske, BiH i Kosova je oko 4 000 tela osoba srpske nacionalnosti koje se vode kao nestale.

"To je i dalje veliki problem", rekao je Odalović i dodao da je neophodna bolja saradnja u regionu.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica Dragan Pjevač naveo je da je "pravda za žrtve dvosmerna ulica i da niko nema prava draži pravdu samo za svoje žrtve", ukazavši da je saradnja sa sličnim udruženjima iz regiona dobra.

On je kritikovao postavljanje ploče „Za Dom spremni" u Jasenovcu, ali i dodao da porodice nestalih ne nailaze ni kod svih nadležnih u Srbiji na razumevanje.

"Tri godine čekamo da nas primi predsednik Aleksandar Vučić", rekao je Pjevač.

U okviru obeležavanja Medjunarodnog dana nestalih, u Skupštini Beograda postavljena je izložba fotografija ličnih predmeta ljudi nestalih u skobima na prostoru bivše Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG