Dostupni linkovi

Sudbina nestalih znad politike


Članovi porodica nestalih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije prošetali su povodom Međunarodnog dana nestalih od Skupštine Beograda do spomenika na Tašmajdanu, gde su položili vence i cveće.

U gradskoj skupštini prethodno je održana konferencija za novinare na kojoj je rečeno da pitanje rešavanja sudbine nestalih mora biti iznad politike.

Pitanje bez odgovora: Gde su nestali?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da je Srbija u pogledu rešavanja sudbine nestalih „uradila sve što je od nje traženo“. Prema njegovim rečima, na prostoru Hrvatske, BiH i Kosova je oko 4 000 tela osoba srpske nacionalnosti koje se vode kao nestale.

"To je i dalje veliki problem", rekao je Odalović i dodao da je neophodna bolja saradnja u regionu.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica Dragan Pjevač naveo je da je "pravda za žrtve dvosmerna ulica i da niko nema prava draži pravdu samo za svoje žrtve", ukazavši da je saradnja sa sličnim udruženjima iz regiona dobra.

On je kritikovao postavljanje ploče „Za Dom spremni" u Jasenovcu, ali i dodao da porodice nestalih ne nailaze ni kod svih nadležnih u Srbiji na razumevanje.

"Tri godine čekamo da nas primi predsednik Aleksandar Vučić", rekao je Pjevač.

U okviru obeležavanja Medjunarodnog dana nestalih, u Skupštini Beograda postavljena je izložba fotografija ličnih predmeta ljudi nestalih u skobima na prostoru bivše Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG