Dostupni linkovi

BiH: Uhapšen osumnjičeni za terorizam


Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u sarajevskom naselju Buća Potok tokom pretresa stambenog objekta uhapsili su jednu osobu zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela terorizam.

Privedena osoba nalazi se u službenim prostorijama SIPA-e radi kriminalističke obrade , nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njenom daljem statusu.

„U okviru kontinuiranih aktivnosti u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, postupajući po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu pretresli su danas jedan stambeni objekat na području Sarajeva. Pretres je izvršen zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela iz člana 201. stav (4) i stav (5) tačka i) KZ BiH „Terorizam“ s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku“, potvrdila je za RSE glasnogovorinica SIPA-e Kristina Jozić.

Aktivnosti su realizirane u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se pretresi vrše sa ciljem pronalaska ilegalnog naoružanja, municije ili eksplozivnih materija.

„Prostorije koje se pretresaju dovode se u vezu sa osobom koja je u Bosnu i Hercegopvinu deportirana sa područja Republike Austrije“, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Saopšteno je i da Tužilaštvo BiH sa partnerskim agencijama u BiH i inozemstvu, poduzima kontinuirane aktivnosti u borbi protiv opasnosti od terorističkih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG