Dostupni linkovi

Radnici Goše prekidaju štrajk


Radnici Goše odlučili su da prekinu štrajk i mogli bi da počnu sa radom već u ponedeljak, izjavio je za RSE Milan Vujičić, predsednik Štrajkačkog odbora ove fabrike šinskih vozila iz Smederevske Palanke.

To je rezultat jučerašnjih pregovora sa Ministarstvom privrede Srbije i dogovora da vladina Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) sa 20 miliona dinara pomogne da se završi planirani izvoz za Iran.

Milan Vujičić rekao je da bi na osnovu tog dogovora radnici Goše trebalo da dobiju po 30.000 dinara ove i iduće nedelje.

“U AOFI agenciji su rekli da će nam novac uplatiti najdalje dan ili dva nakon što im javimo da prekidamo štrajk. Znači, počinjemo da radimo u ponedeljak ako nam pare legnu u petak. Oni će da nam daju kredit za posao sa Iranom koji je vredan 400.000 evra. Kada ga završimo Agenciji ćemo vratiti novac. Tako da mi možemo da krenemo da radimo,” rekao je Vujičić.

Goša je pre godinu dana započela izvoz vrata za vagone u Iranu, a uplata od 20 miliona dinara namenjena je za nabavku materijala u uplate radnicima.

Vujičić kaže da ne zna kakva će biti sudbina fabrike nakon ovog posla.

“Lopta je sada prebačena Vladi Srbije i novom gazdi. Vlada mora da ga dovede za pregovarački sto, da bi videla šta on hoće od fabrike. Novi gazda treba da da menicu da bi se uradio reprogram duga,” naveo je Vujičić.

Radnici Goše u štrajku su više od pet meseci zbog neisplaćenih zarada, u proseku im se duguje 25 plata, a inostrani valsnik proteklih godina nije plaćao doprinose ni poreze.

Ovu fabriku 2007. godine privatizovala je slovačka ŽOS Trnava, a sadašnji vlasnik je Lisnart Holdings limitid sa Kipra.

XS
SM
MD
LG