Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijeće sigurnosti UN oštro osudilo raketni test Sjeverne Koreje


Vijeće sigurnosti UN, New York

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda oštro je osudilo sjevernokorejsko lansiranje balističke rakete koja je preletjela dio teritorije Japana i pozvao Pyongyang da obustavi program balističkih raketa i nuklearnog oružja.

Vijeće je održalo hitan sastanak na zahtjev Washingtona, Tokija i Seula, nakon što je Pyongyang u utorak ispalio balističku raketu koja je preletjela Japan prije nego što je pala u Tihi ocean.

Nakon žurnog sastanka, Vijeće je označio akcije Sjeverne Koreje kao "nečuvene", navodeći da su izvedene s namjerom da ugroze mir i stabilnost u regiji.

Vijeće sigurnosti UN-a pozvao je severnu Koreju da poduzme "direktne, konkretne mjere" u cilju smanjenja tenzija na Korejskom poluotoku.

Sjeverna Koreja je ispalila raketu mjesec dana nakon što je Vijeće uvelo toj zemlji oštrije sankcije zbog lansiranja dvije interkontinentalne balističke rakete u julu.

Vijeće je naveo da je posvećeno mirnom, diplomatskom i političkom rješenju situacije i pozvalo članice da poštuju i provedu sankcije uvedene Pyongyangu.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je 5. augusta usvojilo rezoluciju kojom su uvedene nove i pooštrene sankcije Sjevernoj Koreji.

XS
SM
MD
LG